Ga naar Content
West-Friesland

Groots miniatuur kerstdorp onthuld in Hoorn: "Mooiste wat we zien is blijheid bij mensen"

19 november 2023, 20.02 uur
Door: Ramon Besseling · Foto: NH / Chantal Bos

Sinterklaas is net in het land maar aan de Grote Oost in Hoorn is vanmiddag al het nieuwe kerstdorp onthuld van Karine en Dorothé. Door de ramen van het oude postkantoor zijn enkele tientallen huisjes te zien, met lichtjes en een hoop bewegende onderdelen. "De beloning is de blijheid van mensen als ze langskomen, en de zin na een jaar afwezig zijn zit er weer goed in", vertelt Karine.

Karine en Dorothé met het net onthulde kerstdorp - Foto: NH / Chantal Bos

In oktober worden de huisjes van zolder gehaald, vertelt Karine Schoenmaker die het dorp bij haar thuis heeft. "Dat kost ons een hele dag, omdat we heel voorzichtig moeten zijn met alle kleine onderdelen. Samen met mijn vriendin Dorothé en onze mannen gaan we daarna aan de slag om het dorp te bouwen. Ieder jaar zorgen we voor een ander thema."

Waar de mannen zich bezighouden met het bouwen van een stellage en ophangen van grote doeken, zorgen de twee vriendinnen voor de inrichting van het dorp. "Ik richt me op de grote lijnen, Dorothé doet de kleinere huisjes, versieringen en details. Dat gaat heel vloeiend, want we hebben een goede werkband en hoeven elkaar maar weinig te zeggen. Alles gaat vanzelf."

"Als je er voor staat kun je even een paar minuten wegdromen en je wanen in een andere wereld"

Karine Schoenmaker, heeft een groot kerstdorp in Hoorn

Dit jaar is het rendier dat een arrenslee trekt de blinkvanger van het kerstdorpje in Hoorn. "Het is best een dure hobby, omdat we ieder jaar iets anders doen. Maar zo houden we er zelf ook lol in. De achtergrond is hoger en we hebben geïnvesteerd in elektronica voor de bewegende elementen en lampjes in het dorp", zegt Karine. "Stroom is best een 'dingetje'. Onder de tafels zie je dan ook honderden kabels liggen, waar we ons doorheen moeten wringen als we ergens bij willen. Het is inmiddels zo groot dat we er vanaf de zijkant of voorkant niet bij kunnen."

'Ophef' in Hoorn bij afwezigheid kerstdorp

Het kerstdorp is inmiddels uitgegroeid tot een begrip. Vele mensen verheugen zich op het dorpje achter de ramen aan de Grote Oost, en kinderen komen soms dagelijks langs om een blik te werpen op het kerstspektakel.

"Vooral een paar jaar geleden, toen er corona was, zagen we heel veel mensen naar ons dorp komen om zich te vergapen aan de huisjes en andere elementen", zegt Karine. "Als je er voor staat kun je even een paar minuten wegdromen, en je wanen in een andere wereld. We kunnen ze door de ramen zien. Een paar jaar geleden stond er zelfs een rij, die op anderhalve meter van elkaar aan het wachten waren om een kijkje te nemen."

De verbazing was dan ook groot in Hoorn, toen er vorig jaar geen kerstdorp aan de Grote Oost te zien was. "We waren dat jaar op reis, en hadden daarom besloten om het een jaar niet te doen. Daar hebben we nog best veel commentaar op gehad", lacht Karine.

Op zoek naar Olaf en Elsa

Niet alleen de huisjes, maar ook poppetjes in het dorp krijgen ieder jaar een andere plek. Dit jaar kan er gezocht worden naar sneeuwpop Olaf en prinses Elsa van de Disneyfilm Frozen. "Het is een tip geweest van een vriendin, die lerares is op een basisschool, om de poppetjes iedere dag op een andere plek in het dorp neer te zetten", vertelt Karine.

Voor de ramen is het direct al druk met bezoekers - Foto: NH / Chantal Bos

"Dat maakt het ook leuk voor kinderen die komen en naar de poppetjes moeten zoeken", gaat ze verder. "Een paar jaar geleden hoorde ik van een man dat zijn zoon bijna teleurgesteld thuis kwam, nadat hij bij ons gekeken had. Op de vraag waarom hij niet blij was, zei de jongen dat hij de poppetjes die hij toen moest zoeken snel gevonden had, omdat ze op dezelfde plek stonden als de dag er voor. We hadden toen geen tijd om ze te verplaatsen."

Daarom 'moet' Karine elke dag door de wirwar van kabels onder het dorp, om aanpassingen te doen door Olaf en Elsa te verplaatsen. "Dat maakt het best tijdrovend, en je moet er iedere dag rekening mee houden", lacht Karine. "Maar de beloning voor ons is de blijheid die je bij mensen ziet als ze naar het dorp kijken."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]