Start van hoofdcontent

Hoorn

nl

In Blokker staat de laatst overgebleven druivenserre van West-Friesland

17 november 2023, 15.18 uur · Aangepast 17 november 2023, 18.21 uur · Door Erik Bout

West-Friesland en fruit telen zijn al eeuwen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al sinds de vijftiende eeuw groeien hier appelen, peren, kersen, maar ook druiven. Jaap en Annie Balk beheren de laatst overgebleven druivenkas in het dorp Blokker.

De Alicantedruiven worden geplukt - Foto: WEEFF

Namen zoals De Bangert en Kersenboogerd herinneren ons aan deze tijd. Rond 1900 ontstond in de kleine, langgerekte percelen bij Blokker een gebied met wel 300 kassen. De kleinschalige telers, tuinders en kwekers konden daarmee hun inkomen aanvullen. 

De boomgaarden zijn grotendeels verdwenen, maar in de laatst overgebleven druivenserre van West-Friesland in Blokker worden nog steeds druiven gekweekt. Daar bekommeren Jaap en Annie Balk zich om een historische druivenkas uit de jaren ‘20, een zogenaamde kniekas, als cultureel erfgoed te bewaren.

Druiven met pit zijn gezond

In de kas worden nog steeds druiven geteeld. Tafeldruiven als de Alicante, Witte van der Laan en de Westfrisia. "Dat is zeer arbeidsintensief", zegt Annie. "Met name omdat de trossen handmatig moeten worden uitgedund - krenten, noemen we dat. En mensen zijn tegenwoordig heel erg gericht op pitloze druiven. Maar die pitjes bevatten allerlei goede voedingsstoffen en antioxidanten. Die moet je gewoon doorbijten. Dat is gezond."

Tekst gaat verder onder de video.

In het kader van de themaweek ‘Eten wat de pot skaft!’ ging onze reporter Just van Westen langs bij de familie Balk om een paar trossen Alicante-druiven te kopen. Hierboven een videoverslag van dat bezoek.

En volg deze deze link naar de video ‘Eten wat de pot skaft!’ om erachter te komen hoe koks Cees Neefjes en Steef Cuijpers de druiven hebben verwerkt in een West-Fries gerecht. 

'Eten wat de pot skaft!': themaweek over West-Fries eten en drinken

Deze week besteedt NH Nieuws/WEEFF veel aandacht aan het eten en drinken in West-Friesland. Onder de noemer 'Eten wat de pot skaft!' duiken we in de lokale lekkernijen en gaan we op zoek naar de antwoorden op andere prangende eet- en drinkvragen.

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]