Ga naar Content

Busje komt zo? Niet bij het vervangend vervoer tussen Den Helder en Heerhugowaard

Deze week ligt het treinverkeer tussen Den Helder en Heerhugowaard plat vanwege werkzaamheden. Het werk aan het spoor ligt op schema, maar het busvervoer dat als vervanging is ingezet niet. Het is op station Den Helder Zuid soms lang wachten voor een bus die richting Heerhugowaard vertrekt.

Foto: Matthijs Gemmink/NH Nieuws

Boos zijn de reizigers tussen Den Helder en Heerhugowaard niet. Ze snappen dat er gewerkt moet worden aan het spoor. Op het traject wordt het spoor vernieuwd en oude, ongebruikte delen worden verwijderd. Maar prettig is het niet. De reis richting het zuiden is aardig langer geworden. En als de bus die de trein vervangt, helemaal niet komt dan is het rommelig wakker worden.

Onregelmatig

"Ik stond hier al voor 5.00 uur om de eerste bus te pakken", vertelt een jongeman die met een gratis kopje koffie wakker staat te worden, "Die bus kwam niet dus ik hoopte toen om 5.25 uur de bus te pakken, maar die kwam ook niet". Om 5.55 uur is het dan wel zover. Een groepje van zo'n twintig mensen stapt aan boord voor de rit richting Heerhugowaard. Ook daarna rijden de bussen onregelmatig. Af en toe komt er één aanrijden.

Lees ook

Ondertussen tapt Marco Courto Martins een gratis kopje koffie voor de reizigers. Met zijn Piaggio met koffiemachine weet hij het ergste chagrijn te verdrijven. "Ik sta hier sinds maandag steeds vanaf 6.00 uur. Het gaat eigenlijk steeds best goed. Mensen vinden de koffie lekker. Je treft het alleen vandaag toevallig niet. Er missen al wat bussen"

Veel scholieren moeten naar Schagen, Heerhugowaard of zelfs verder. Veel hebben al rekening gehouden met de langere reistijd. "De buschauffeurs lijken ook niet altijd te weten waar ze naar toe moeten. Rijden dan over kleine weggetjes. Ik heb er begin deze week een keer tweeëneenhalf uur over gedaan om in Heerhugowaard te komen", vertelt één van hen.

Werkzaamheden

Maar er is niet alleen maar slecht nieuws. Het ingeplande werk aan het spoor loopt op schema. ProRail ligt zelfs iets voor. Vanaf komende maandag zullen de treinen dan ook weer gewoon gaan rijden, vertelt bouwmanager John Nieuwstad van ProRail in onderstaande video.

Werkzaamheden aan spoor lopen op schema, het vervangend vervoer niet - NH Nieuws

Reactie NS

NH geeft in een reactie aan NS aan dat ze afgelopen weekend zijn begonnen met het inzetten van in totaal zestien bussen. "Dat doet een busonderneming voor ons. Daar zit een extra projectmanager op om te zorgen dat dit zo goed mogelijk verloopt. Dit weekend is dat fout gegaan bij Anna Paulowna. Aan zowel de voor- als achterzijde van het station waren haltes gemaakt. Reizigers stonden soms aan de verkeerde kant en de bussen stonden niet altijd op hun plek. Dat is heel snel opgemerkt en er is nu alleen een halte aan de voorzijde in dienst. En en toe zijn er files in de avondspits, aan verstoringen op de weg kunnen we niks doen. In de avonduren zijn ook nog een aantal bussen uitgevallen, maar dat waren er niet veel en er is geanticipeerd met de busdienst. Sinds dinsdag hebben we dan ook geen klachten meer binnengekregen van reizigers." 

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]