Twee weken terug waren ze al bezig ter hoogte van de ijsbaan. Nu zijn de mannen in oranje pakken druk in de weer langs het fietspad richting Santpoort. De Delft in Haarlem-Noord wordt ontdaan van waterplanten. En dat is hard nodig ook.
Robbert heeft zich er al bij neergelegd. Vanaf de kade ziet hij zijn collega’s van het aannemingsbedrijf grote hoeveelheden waterplanten uit het water vissen. "Hier komen we nooit meer vanaf." Hij doelt op de grote waternavel, een invasieve exoot zoals dat heet. Oftewel: een plant die hier oorspronkelijk niet groeit. Maar nu die er eenmaal is, gaat die niet meer weg. "Hij groeit als een jekko."
Tekst gaat door onder de foto.
Op basis van wat zich afgelopen weken in en rond De Delft voordeed, is dat moeilijk te ontkennen. Waren de waterplanten vorige maand nog her en der langs de kades te vinden, afgelopen dagen leek De Delft welhaast dicht te groeien. Met name rond de Orionbrug was er met een bootje letterlijk geen doorkomen meer aan.
Grotere kans op overstromingen
Dat is niet het grootste probleem, legt Kirsten Barnhoorn van Hoogheemraadschap Rijnland uit. "De exoot dekt het water af, waardoor het zuurstofgehalte lager wordt en ander leven wordt verdrongen. Ook belemmert zo’n laag aan planten de doorstroming van de watergangen. Dat vergroot de kans op overstromingen."
Tekst gaat door onder de foto.
Daarom controleert Rijnland, dat verantwoordelijk is voor het onderhoud van De Delft, maandelijks het water. Barnhoorn: "De Delft verbindt andere sloten en plassen. Uiteindelijk gaat al dat water richting een gemaal. Als deze watergang niet goed doorstroomt, kunnen wij ook minder goed het waterpeil beheersen."
Meer waterplanten door warmte
Zeker nu Haarlem en omgeving wekenlang gebukt gaat onder forse regenval, is de beheersing van het waterpeil essentieel. Ook op een andere manier beïnvloedt het huidige klimaat De Delft, vertelt Barnhoorn. "Omdat het zo warm is geweest, is de waterplant langer aanwezig. Als we strenge vorst hebben, dan komt deze exoot minder snel terug."
"Voorlopig hebben wij voldoende werk", constateert Robbert op de kade. Dat gaat verder dan alleen waterplanten uit het water halen. Barnhoorn: "Het verwijderen moet door vakmensen gebeuren. Als er plantresten achterblijven, dan gaan die zich gedragen als stekjes. Die kunnen afdrijven en zich op andere plekken nestelen."
Meer nieuws uit Haarlem e.o.?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.
🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]