Ga naar Content

Explosievenonderzoek schokt flatbewoners: "Blij dat er geen dooien zijn gevallen"

Inmiddels is duidelijk dat er explosieven zijn gevonden, maar bewoners van de flat aan de Fideliolaan in de Amstelveense wijk Bankras hadden een groot deel van de ochtend geen idee wat er gaande was. "Verschrikkelijk", zegt een bewoner, "je leest dat soort dingen in de krant en dan denk ik: je zal er maar naast wonen." 

Urenlang werd er onderzoek gedaan naar mogelijke explosieven in de flatwoning - NH Nieuws

Bij een politie-inval in een appartement op de zevende (en hoogste) etage van de flat zijn vanmorgen explosieven aangetroffen. Daarbij is iemand aangehouden, al is nog niet bekend of het om de bewoner gaat. De inval was onderdeel van een onderzoek naar plofkraken, maar of de gevonden explosieven daarvoor bestemd waren, is nog niet bekend. 

Uit voorzorg werden vijf appartementen ontruimd. De geëvacueerde bewoners werden opgevangen, al volgden sommigen de gebeurtenissen in en rond hun flat op de voet. "Ik ben heel erg geschrokken dat er in het huis boven de slaapkamer van m'n kinderen explosieven hebben gelegen", zegt een man tegen NH-verslaggever Thijs-Jan van Aalst. Volgens hem is de bewoner een 'rustige man, die altijd netjes gedag zegt'.

"Je moet er niet aan denken dat er in dat huis iets was ontploft"

Bewoonster van de flat

Ook een dame op leeftijd met rollator is flink aangedaan door het nieuws. "Ik was heel erg angstig. Je moet er niet aan denken dat er in dat huis iets was ontploft." Voorlopig mag ze niet terug haar appartement. "Maar m'n verpleegster komt zo, dus ik hoop dat het snel is opgelost."

Een bewoonster die op het punt staat om met haar scooter naar haar tuintje te rijden, laat weten dat ze het 'niet leuk' vindt dat een buurman explosieven in zijn huis heeft. "Maar we weten nog niet precies wat er is", reageert ze nuchter. "Ik was al blij dat er geen dooien waren gevallen", voegt ze daar snel aan toe.

Morgen meer duidelijk

"Er stond een agent bij de deur", vertelt een man die op het punt staat een rondje met zijn hond te lopen. "En die zei dat het niet zeker was of ik nog wel terug kon. Maar dat zal na enige tijd toch wel gaan lukken. Ik laat Fleurtje wel wat langer uit dan anders." Of de bewoners van de ontruimde woningen inmiddels weer terug naar binnen mogen, is op dit moment nog niet duidelijk. 

Inmiddels mogen de bewoners van alle ontruimde flatwoningen weer naar huis. De politie maakt morgen meer informatie over het onderzoek naar de plofkraken bekend, en deelt dan ook meer informatie over de vondst van vanochtend.  

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]