Ga naar Content

Haarlem en Zandvoort helpen slachtoffers toeslagenaffaire met gespecialiseerd team

Inwoners van Haarlem en Zandvoort die gedupeerd zijn door de affaire rond de kinderopvangtoeslag, kunnen terecht bij een hulpteam van hun gemeente. Dat team helpt bij vragen over onder meer werk, geld en gezondheid.

Grote Markt in het centrum van Haarlem - Foto: NH Nieuws / Kimberley Luske

Uit cijfers van de landelijke overheid blijkt dat in Haarlem zich 505 ouders bij de belastingdienst hebben gemeld, met in totaal 566 kinderen. In Zandvoort gaat om 42 ouders en evenveel kinderen. Zowel de gedupeerde ouders als hun kinderen kunnen bij het gemeentelijke hulpteam terecht. Alle kinderen om wie het gaat, hebben inmiddels van de belastingdienst een brief over de kindregeling ontvangen of krijgen die brief nog. 

Enorme schulden

Gezinnen kwamen in grote problemen, omdat de overheid ze ten onrechte verdacht van fraude met toeslagen voor de kinderopvang. De ouders moesten vaak de volledige toeslag terugbetalen, omdat ze bijvoorbeeld per ongeluk een foutje hadden gemaakt bij het invullen van de formulieren of verkeerd waren voorgelicht door de kinderopvang. Die problemen spelen al sinds 2004, maar kregen pas de laatste jaren veel aandacht in de politiek en de media.

Veel ouders kwamen in de schulden terecht. Het gaat dan om bedragen die soms oplopen tot vele tienduizenden euro's. Mensen raakten hun woning of baan kwijt en kinderen werden zelfs uit huis geplaatst door de overheid. De gedupeerden kampen vaak nog met financiële problemen, maar ook met stress en gezondheidsproblemen. Zij kunnen voor hulp dus terecht bij de specialisten van beide gemeenten. 

"Bij een betrouwbare overheid hoort dat je gemaakte fouten rechtzet"

wethouder Diana van Loenen

Het gemeentelijk hulpteam bestaat overigens al sinds januari 2021. Wethouder Diana van Loenen: "Als gemeente Haarlem staan we voor een betrouwbare overheid. Bij een betrouwbare overheid hoort dat je gemaakte fouten rechtzet, daarom is het essentieel dat de Rijksoverheid erkenning geeft en verantwoordelijkheid neemt. De gemeente Haarlem biedt met het hulpteam kinderopvangtoeslag aanvullende hulp zodat ouders een nieuwe start kunnen maken."

Via de kindregeling van de landelijke overheid krijgen kinderen tot vijf jaar oud 2.000 euro. Dat loopt op tot 10.000 euro voor kinderen van achttien jaar en ouder. 

Wel gedupeerd, nog niet gemeld?

Mensen die zich nog niet bij de belastingdienst hebben gemeld, maar wel gedupeerd denken te zijn door de affaire, kunnen zich tot uiterlijk 31 december aanmelden bij de belastingdienst. Haarlem en Zandvoort werken op ambtelijk gebied nauw samen. En dat geldt ook voor het hulpteam kinderopvangtoeslag. Het team is bereikbaar via het algemene nummer 14023.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]