Ga naar Content

Gerelateerde videos

Van deze Noord-Hollandse besjes maak je ketchup en zelfs brooddeeg

Niets is zo Noord-Hollands als een meidoornstruik in de herfst vol rode bessen. Maar wist je dat je met die bessen een heerlijk deeg kan maken? En je vindt ze overal, van de duinen tot de polder. Voor Natuurlijk Noord-Holland Koken met Kok vinden we er in het Dijkgastbos bij Den Oever ook heerlijke verse blaadjes van de smalle weegbree bij. 

Een meidoornstruik vol bessen - Foto: NH/Stephan Roest

"Kijk eens wat een bessen!", wijst boswachter Mikal Folkertsma. Langs het grasveld gloeit een meidoorn rood van de bessen. "Voor vogels is het niet de favoriete snack, dus ze blijven wat langer hangen dan de bessen van sommige andere struiken. Vanwege de doorns is het ook voor reeën lastig om het hun buikje vol aan te eten. Weegbree is een stuk makkelijker te snaaien." 

De tekst gaat verder na de foto.

Smalle weegbree vind je bijna overal waar mensen over gras lopen - Foto: NH Nieuws/Stephan Roest

"Weegbree is een plantje dat er goed tegen kan als je er over heen loopt, een tredplant wordt dat genoemd", vertelt Mikal. Je hebt er een smalle versie van en een breedbladige. De brede weegbree is door kolonisten geïntroduceerd in Noord-Amerika.

De oorspronkelijke bewoners noemden het white mans footstep. Overal waar de witte mensen kwamen, groeide ineens de brede weegbree.

De tekst gaat verder na de foto.

Brede weegbree, 'white man's footstep'. - Foto: NH Nieuws/Stephan Roest

Pieter zet zijn keuken op in de koeienstal van de Dijkgatshoeve. Boer Jan vertelt over zijn dieren. "Deze koeien zijn best robuust en ze leven in een natuurlijker omgeving dan veel melkvee uit de veenweidegebieden. We werken samen met Staatsbosbeheer, waarvoor de koeien sommige natuurgebieden vrij houden van hoge begroeiing."

Pieter is intussen bezig met de meidoornbessen: "Wat een waanzinnige kleur hebben ze. Moet je die ketchup eens zien. En de naan of het platbrood, kleurt ook helemaal oranje met die meidoornbessen erin." Boer Jan zet zijn tanden in het broodje. Het blijft lang stil; dat is een goed teken.

Naan met worst en meidoornketchup voor vier personen:

4 mooie runderworstjes

200 ml volle yoghurt

peterselie

verse knoflook

peper en zout

 

Voor de naan:

200 gram bloem 

½ zakje bakpoeder (8 gram)

150 ml volle yoghurt

eventueel 50 gram door een zeef gedrukte meidoornbesjes

zout

Voor de meidoornketchup:

 

2 kopjes meidoornbessen

1 ui gesnipperd

1 teen verse knoflook

100 gram kopje suiker

100 ml kopje witte wijnazijn

1 theelepel zout

1/2 theelepel gemalen kaneel

1/2 theelepel gemalen kruidnagel

1/4 theelepel gemalen nootmuskaat

snuf verse peper

Naan van meidoorndeeg met worst en meidoornketchup - Foto: NH Nieuws/Pieter Kok

Recept naan van meiddoorndeeg met worst en meiddoornketchup

De ketchup kun je ver van tevoren maken en is in de koelkast ook wel een aantal dagen houdbaar. 

Kook de ui, knoflook en meidoornbessen in zoveel water dat ze net onder staan. 5 tot 10 minuten is voldoende. Giet alles in een zeef en vang het vocht op. Duw met een pollepel de bessen stuk zodat je allesbehalve de schillen en pitten door de zeef duwt. Zet dit terug op het vuur en voeg de suiker, azijn, zout en de rest van de kruiden toe. Kook zachtjes door tot het de juiste dikte heeft. Wat mij betreft iets dunner dan ketchup uit een fles, dan giet-ie makkelijker.

Voor de yoghurtsaus snij je de peterselie en knoflook fijn, doe dit met de yoghurt in een bakje en breng op smaak met zout en peper. 

Voor de naan doe je de bloem, bakpoeder en een mespunt zout in een kom en mix goed. Voeg de yoghurt toe en kneed tot een elastisch deeg. Als je meidoornbes gebruikt heb je misschien iets meer bloem nodig. Deel je deeg in vier stukken. Leg een vel bakpapier op tafel en rol er ovalen van. Zet je grillpan op hoog vuur en laat goed heet worden. Leg per twee de naan in de pan en gril aan beide kanten tot ze een mooie grilstreep hebben. 

Bak tot slot je worstjes. Snij de broodjes open, doe er een lepel yoghurtsaus op en leg de worst er in plakjes op. Maak af met nog wat yoghurtsaus en de ketchup.

Eet smakelijk!