Ga naar Content

Zo'n 70.000 mensen bij klimaatmars Amsterdam, grootste in Nederland

In Amsterdam lopen vanmiddag duizenden mensen mee in een grote Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid. De stoet is om 13.00 vertrokken op de Dam en loopt richting het Museumplein. Klimaatactivist Greta Thunberg loopt voorop. 

Foto: Inter Visual Studio

De organisatie verwacht dat er tienduizenden mensen op de mars afkomen. Op het Museumplein kunnen de deelnemers luisteren naar toespraken, debatten tussen lijsttrekkers en optredens van artiesten. Ook de 20-jarige klimaatactivist Greta Thunberg zal daar een toespraak houden. 

De mars is georganiseerd door negen organisaties, waaronder Oxfam Novib, Extinction Rebellion, Greenpeace en vakbond FNV. De organisaties zijn verenigd in het samenwerkingsinitiatief De Klimaatcoalitie en hebben als doel om 'een nieuwe politieke wind' door Nederland te laten waaien. 

Tekst gaat door onder de foto's 

Iedereen die meeloopt kan zich vandaag bij themablokken aansluiten: er is een Blok Kinderklimaatmars en een Blok tegen Grote Vervuilers, een Feministisch Blok, een Landbouwblok, een Blok voor Duurzame Mode, een Antiracismeblok en een Vegan-Blok. 

Samen met de politie, het GVB en de NS heeft de gemeente Amsterdam extra verkeersmaatregelen getroffen om de drukte en verkeersoverlast zo veel mogelijk te beperken. Vanaf 11.30 uur rijden er geen trams en bussen meer door het centrumgebied van de mars. Ook rijden er een aantal tram- en buslijnen om en vervallen er tijdelijk een aantal lijnen. De NS zorgt voor langere treinen van en naar de stad en probeert de reizigers zoveel mogelijk te verspreiden over het Centraal Station en Station Zuid. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]