Ga naar Content

Complete woningen per schip naar Zaandam vervoerd: snel, goed en duurzaam

In de Zaanse Rosmolenbuurt worden in no-time woningen uit de grond gestampt. Nou ja gestampt? Ze komen per schip over de Zaan en zijn gemaakt in een Brabantse fabriek. In slechts zeven weken tijd gefabriceerd en over 5 weken kunnen de bewoners er al in. In het totaal zullen er zo'n 90 woningen in de buurt geplaatst worden.

De bovenste etage van een bijna kant-en-klare woning op een schip in de Zaan. - Foto: NH Nieuws

Suzanne Swinkels, commercieel directeur van Homes Factory, spreekt liever niet van prefab huizen, die een goedkoop imago hebben en vaak tijdelijk zijn. "Deze woningen zijn door architecten ontworpen, blijven 100 jaar staan en zijn duurzaam. En er is geen stikstofprobleem omdat ze binnen zijn gemaakt." 

Ook woningcorporatie Parteon is enthousiast. "We zijn mede-initiatiefnemer", zegt directeur Harry Platte, "op de oude manier zou het nooit kunnen. Niet snel, goed en duurzaam genoeg."

De woningen worden in een paar uur op hun plek gezet. - NH Nieuws

De woningen worden in twee delen (etages) naar de Hoveniersstraat geloodst door de nauwe straatjes van de arbeidersbuurt. Twee mannen uit de buurt zien het schouwspel aan. Ze vinden het prachtig. Maar ze zouden er toch niet willen wonen. "Voor ons is het veel te klein." De oude dakpannen van de gesloopte huizen worden straks weer gebruikt en dan ziet er uit alsof ze er al jaren staan.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]