Ga naar Content

Amstelveense VVD-fractievoorzitter zegt alsnog sorry voor omstreden tweet over 'de moslims'

De Amstelveense VVD-fractievoorzitter Jet Smit gaat diep door het stof nadat ze in een bericht op X schreef dat ‘de moslims’ in Europa de macht willen overnemen. Eerder sprak ze nog over een typefout, maar na verontwaardiging in de raad bood Smit alsnog excuses aan.

Jet Smit - Foto: VVD Amstelveen

In een spijtbetuiging op de website van VVD Amstelveen schrijft Smit dat ze 'gevoed door emotie een waardeloze post' de wereld in heeft gestuurd'. Met de post heeft ze 'een grote groep mensen onterecht geframed en daarmee enorm gekwetst'. "Dit ben ik niet, zo sta ik niet in het leven", staat in haar verklaring.

"Laat Het Duidelijk zijn", tweette Jet Smit op X. "De Palestijnen zijn voor de moslims in Europa en Engeland een voorwendsel. Ze willen gewoon de macht overnemen."

Tegenover Het Parool sprak Smit eerder over een tikfout: ze had 'de moslims' in plaats van 'deze moslims' geschreven. Ze verwijderde het bericht wel van X. Ook is haar account inmiddels niet meer vindbaar. 

Haatzaaierij 

Raadsleden van D66 en PvdA vonden dat niet voldoende. Zij beschuldigden Smit op X van haatzaaierij en populisme. De coalitie wilde dat Smit zich zou distantiëren van haar omstreden tweet en vond een excuses op X niet onvoldoende.

Zowel Smit als de VVD hebben inmiddels afstand genomen van het bericht op X. "Deze post is niet namens de VVD gepost en wordt dan ook niet ondersteund door de VVD", schrijft de voorzitter van de Amstelveense fractie van de partij op hun website.

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]