Bijna twee derde van de Noord-Hollanders (65 procent) vindt dat Tata Steel gedwongen moet worden om te verduurzamen. Ook als het staalbedrijf daarom mogelijk vertrekt uit Nederland. Dat blijkt uit tussentijdse resultaten van de stemhulp Kieskompas van NH in samenwerking met de andere regionale omroepen en de NOS. Maar in de IJmond zelf wordt veel meer verdeeld gereageerd.
Tata Steel ligt al langer onder vuur. Milieuovertredingen, maar belangrijker nog zou het bedrijf verantwoordelijk zijn voor gezondheidsrisico's uit de omgeving. Een verhoogde kans op longkanker, astma en bovendien gaan omwonenden gemiddeld ook eerder dood, zo concludeerde het RIVM.
Vorige week diende het bedrijf het verduurzamingsplan 'Groen Staal' in bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. In het plan gaat het onder andere over het gebruik van waterstof in de fabriek, en het bouwen van een aantal overkappingen. Een miljardeninvestering waarvoor Tata ook overheidssubsidie zegt nodig te hebben.
Tata Steel dwingen om te vergroenen
Dat leverde het bedrijf veel kritiek op. De criticasters vinden dat er te weinig gebeurt en dat het bedrijf te veel tijd neemt om te vergroenen. Een beeld dat we in Noord-Holland ook terugzien. 65 procent vindt dat Tata Steel gedwongen moet worden om te vergroenen, terwijl 20 procent het daar niet mee eens. De overige groep heeft geen mening of is neutraal.
Bekijk hieronder de verschillen in de antwoorden bij de Noord-Hollandse deelnemers en alleen de deelnemers uit de IJmond-gemeenten. Tekst gaat eronder verder.
Verdeeldheid in de IJmond
In de IJmond-gemeenten wordt er anders gedacht over de stelling. De inwoners uit Velsen, Beverwijk en Heemskerk blijken behoorlijk verdeeld. De groep die Tata wil dwingen om te verduurzamen is met 47 procent veel minder groot dan in heel Noord-Holland. Daartegenover staat 45 procent die het niet eens is met de stelling. Ook veel meer dan in de rest van de provincie. Op zich is dat niet opvallend, de economische en culturele binding met de staalfabriek is groot in de IJmond.
Doe hieronder het Kieskompas: de stemhulp voor de komende Tweede Kamerverkiezingen.
Verantwoording methodologische toelichting data Kieskompas-tools
Deze resultaten zijn gebaseerd op onderzoek van het onderzoeksinstituut Kieskompas. De dataverzameling vond plaats via Kieskompassen voor de Tweede Kamerverkiezingen (30 oktober tot en met 7 november). Er hebben 3.203 Noord-Hollanders deelgenomen. De resultaten zijn gewogen op provincie, geslacht, leeftijd, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021, zodat de uitkomsten op deze kenmerken representatief zijn.