Kinderoppas Julian F. (24) wordt verdacht van kindermisbruik en seks met dieren. De man uit Tuitjenhorn is opgepakt en wordt binnenkort psychisch onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Er komen steeds meer gruwelijke verhalen en delicten boven tafel die F. zou hebben gepleegd. NH vroeg aan forensisch psycholoog Ernst Ameling: wat gaat er om in het hoofd van een kind- en dierenmisbruiker?
Let op: dit artikel gaat over kindermisbruik en dierenleed. We adviseren lezers bij wie deze onderwerpen een sterke reactie oplevert voorzichtig te zijn.
De verdachte zou minimaal één kindje van een gezin waar hij oppaste hebben misbruikt, en hier beelden van hebben gemaakt. Onlangs is bekend geworden dat F. mogelijk ook zijn eigen neefje seksueel zou hebben misbruikt.
Daarbovenop heeft de politie aanwijzingen gevonden dat F. ook zijn eigen hond en andere dieren zou hebben misbruikt. Forensisch psycholoog Ernst Ameling heeft lange tijd gewerkt in het Pieter Baan Centrum en heeft voor zijn werk meerdere pedofielen onderzocht.
Hoe zou u de verdachte omschrijven? Als pedofiel of als crimineel?
"Het is bij de wet verboden om het met kinderen te doen, dus in die zin is het crimineel. Maar pedofilie is ook een stoornis, dus waarschijnlijk is het allebei. Het gaat hier in feite over een verboden stoornis.
Vroeger werd pedofilie een perversie genoemd, tegenwoordig noem je dat een parafilie. Onder parafilie wordt een hele groep aan stoornissen geschaard. Tot de jaren 50 werd homofilie ook tot perversie gerekend. Seks met dieren wordt ook zoöfilie of sodomie genoemd en valt dus onder de noemer parafilie."
Denkt u dat de verdachte kinderoppas een afwijking had?
"Als psycholoog ben ik geneigd om iets een afwijking te noemen, dus ja. Zijn acties hadden niets te maken met voortplanting, daarmee is het afwijkend te noemen. Vervolgens moet je beoordelen of er sprake is van een stoornis."
Is pedofilie aangeboren?
"Bij sommigen lijkt pedofilie wel aangeboren, maar de meningen zijn hierover verdeeld. Als er sprake is van een pedofiele aanleg, heeft het vaak ook te maken met omgevingsfactoren. Het is niet helemaal bekend of pedofilie aangeboren en genetisch is, vaak heeft het dus te maken met verschillende factoren."
Wat is het verschil tussen iemand met de stoornis en iemand die daar ook naar handelt?
"Het verschil is dat je in het ene geval tegen je geweten aanloopt en in het andere geval is je geweten niet sterk genoeg om je tegen te houden. Je geweten is het stemmetje in je hoofd dat jou vertelt of je iets wel of niet kan doen. Als je de drang voelt om iets te doen, besluit onder meer jouw geweten dus of je daar actie in onderneemt. Als je dat dan doet, is de drift heel sterk of het geweten heel zwak, of een combinatie.
Als het geweten zwak is, dan is er sprake van een psychopathisch element en kan je makkelijker tegen je geweten in gaan. Als die psychopathie heel erg aanwezig is, dan is er sprake van een psychopathische persoonlijkheidsstoornis.
Wanneer er agressie of misbruik bij komt kijken, kan de persoon in kwestie bijvoorbeeld ook in het autismespectrum zitten. Die groep kan zich moeilijk in anderen verplaatsen en zijn snel geobsedeerd door een object.
De groep die heel agressief is, komt weinig voor, maar die zijn verschrikkelijk."
Julian F. is op dit moment verdachte. Hij is nog niet schuldig verklaard door een rechter. Tijdens de eerste tussentijdse zitting in de rechtbank, afgelopen maandag, bleek dat hij volgens justitie chatcontact had over het seksueel misbruiken van kinderen met Marco H. (38) uit Alkmaar: een veroordeeld zedendelinquent.
Waarom zijn het vooral mannen die zedendelicten plegen?
"De groep gedetineerden in Nederland bestaat in het algemeen voor 85 procent uit mannen. Het verschil tussen mannen en vrouwen die een misdaad plegen is dus sowieso al enorm. Vrouwen zijn bij zedenzaken weleens medeplichtig, dat ze bijvoorbeeld een misdaad wel gedogen, of meewerken, maar zijn meestal geen dader.
Het verschil is voornamelijk dat mannen meer testosteron aanmaken en agressiever kunnen zijn dan vrouwen. Mannen zijn over het algemeen meer naar buiten gericht en vrouwen meer naar binnen. Het heeft dus voor een groot deel met hormonen te maken."
Kunnen mensen hulp zoeken om deze ernstige delicten te voorkomen?
"Hulp zoeken voor mensen met dit soort stoornissen is vaak lastig, omdat mensen zich schamen voor hun seksuele voorkeuren en verboden fantasieën.
Als je parafiele gevoelens hebt, maar nog geen 'acties' hebt ondernomen, dan ga je niet over een grens, maar kan je er wel onder lijden. Om te voorkomen dat het in een dronken bui wel gebeurt, is het belangrijk dat iemand met deze symptomen hulp zoekt. Mensen kunnen sneller over een grens gaan als er alcohol of drugs bij komen kijken.
Hulp die wordt geboden bij mensen die graag seks willen hebben met kinderen of dieren is bijvoorbeeld libidoremmende middelen, zodat ze hun neigingen kunnen onderdrukken. Ook gaat een psycholoog met desbetreffende persoon in gesprek over het gedrag dat plaatsvindt voorafgaand aan de behoefte om over de grens te gaan. De deskundige kan triggers opsporen en de persoon met de stoornis kan aan de hand van handvatten zijn eigen gedragspatroon aanpassen."
Medeverdachte Marco H. was al eerder in een korte behandeling, maar was volgens de behandelaar en rechter ‘beter’ verklaard. Daarna heeft hij nog contact gehad met Julian F. over het misbruik. Hoe kan dit mis zijn gegaan?
"Als Marco H. een intelligente man is en een bepaald gedrag heeft laten zien kan het zijn dat hij de behandelaars als het ware voor de gek heeft gehouden. De verdachte heeft blijkbaar zijn stoornis kunnen verbloemen en achterhouden.
Natuurlijk is hier een fout gemaakt, maar je moet voorzichtig zijn met het maken van verwijten naar behandelaars."
Denkt u dat deze verdachte uit Tuitjenhorn het beroep kinderoppas mogelijk expres is gaan uitoefenen?
"Ja, er zijn pedofielen die bewust gaan werken bij een kinderdagverblijf, oppas of naschoolse opvang. Het is dus niet ongewoon dat deze verdachte zich voordeed als een kinderoppas."
Ben je slachtoffer?
Heb jij te maken met (seksueel) geweld of misbruik? Er zijn verschillende organisaties die je hierbij kunnen helpen.
- Raadpleeg bij acuut gevaar altijd de politie via 112.
- Wil je ondersteuning bij het doorlopen van het proces of weet je niet waar je moet beginnen? Neem contact op met het Centrum Seksueel Geweld via 0800-0118.
- Bij Slachtofferhulp kan je hulp krijgen met het verwerken van seksueel geweld of bijvoorbeeld bij het doorlopen van een rechtszaak.
- Ben je onveilig in je thuisomgeving of vermoed je dat een naaste daarmee te maken heeft? Neem dan contact op met Veilig Thuis.