Ga naar Content

Van mislukte 'schuimchampagne' naar drie eigen biersoorten door heel Nederland

West-Friesland én bier: een op het oog prima combinatie. En er zijn tegenwoordig meer soorten dan alleen die van de grote merken: de lokale bierbrouwers kloppen steeds harder op de deur. Alleen in West-Friesland al zijn er 14. Zoals Joep Schagen van Brouwerij Tamesteut uit Hoorn. "Hoe leuk is het als iemand naast je op het terras jouw bier bestelt?"

De drie bieren van Brouwerij Tamesteut uit Hoorn - Foto: Liza Trap / NH Media

'Eten wat de pot skaft!': themaweek over West-Fries eten en drinken

Deze week besteedt NH Nieuws/WEEFF veel aandacht aan het eten en drinken in West-Friesland. Onder de noemer 'Eten wat de pot skaft!' duiken we in de lokale lekkernijen en gaan we op zoek naar de antwoorden op andere prangende eet- en drinkvragen. En dus ook over speciaalbieren.

Brouwerij De Werf in Enkhuizen, De Brouwerij in Medemblik of Bierderij Spanbroek. Bijna ieder dorp of stad heeft tegenwoordig zijn eigen maker van speciaalbieren. De drie soorten bier van Joep Schagen van Brouwerij Tamesteut zijn op veel plekken in Hoorn te vinden. In 2016 is het voor hem allemaal begonnen. Schagen brouwde toen zijn eerste eigen bier, de ‘Naughty Badass Modder Fokker’. 

Champagne

Schagen: "Mijn neef werkte bij Brouwerij ‘t IJ en brouwde altijd al bier voor een kermisborrel in Hoogkarspel. Speciaal voor neven- en nichtendag bedachten we om een biertje te brouwen’’, zegt hij. Thuis gingen de neven aan de slag, met behulp van een elektrische pan maakten zij 15 liter witbier. "Het leek wel champagne, zo schuimde het.’’ Met gekochte spullen van Marktplaats ontstond een doel voor Schagen: ‘’Hoe leuk is het als iemand aan een tafel naast je jouw bier bestelt, als je in Hoorn op het terras zit.’’ 

"Speciaal voor neven- en nichtendag bedachten we om een biertje te brouwen. Het leek wel champagne, zo schuimde het"

Joep Schagen - Brouwerij Tamesteut.

In oktober 2018 richtte hij Brouwerij Tamesteut op en verkocht zijn bier aan horeca in Hoorn. Een jaar later won hij de bierverkiezing van NH Nieuws voor het ‘Beste Zwaar Bier’ en werd tweede bij het populairste bier. Voordat hij het wist werd zijn bier in heel Nederland verkocht. Afgelopen jaar kwamen er zo'n 6.000 flessen van zijn hand en inmiddels brengt hij drie bieren op de markt: Naughty Badass Modder Fokker, Yippee-Ki-Yay Modder Fokker en Unkel Dunkel Hefe Weizen.

Foto: Joep Schagen/Brouwerij Tamesteut

Het logo van de brouwerij is bedacht door iemand met afstand tot de arbeidsmarkt. "Ze kan binnen twee tellen iets op papier zetten. Ze heeft echt heel veel talent. Na een kwartier kwam dit konijn eruit. Ik zag het eerste ontwerp en ik wist gelijk: niks meer aan doen!"

Het konijn heeft meerdere uitvoeringen. Bij de ‘Unkel Dunkel Hefe Weizen’ heeft het konijn een lederhosen aan en bij de ‘Yippee-Ki-Yay Modder Fokker’ is het konijn te vinden op een skippykoe. "Of er nieuwe bieren komen weet ik nog niet, maar ik blijf wel doorgaan met de huidige bieren."

Zorgt accijnsverhoging op speciaalbier voor kaalslag? 

Vanaf het nieuwe jaar komt er een accijnsverhoging op speciaalbier. Joep Schagen denkt dat impact gaat hebben op veel brouwers. Bij een bier met een alcoholpercentage van 10 procent wordt het flesje zo’n 27 cent duurder voor de consument. Voor brouwerijen zelf kan het brouwen per hectoliter wel tientallen euro’s verschillen. Want: hoe hoger het alcoholpercentage, hoe meer accijns erover heen komt.  

Op dit moment zijn er zo’n 900 brouwerijen in Nederland. Schagen verwacht dat er volgend jaar een ‘flinke kaalslag’ gaat komen. "De prijs van mijn eigen bier stijgt met bijna 20 procent. Ik betaal voor 1.000 liter bier straks een paar honderd euro meer accijns." Toch blijft hij wel doorgaan met het brouwen. "De kans is groot dat ik de bieren die nu in de vaten zitten, toch al op de fles ga zetten. Het scheelt veel geld als ik het dit jaar nog doe.’’ 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]