Ga naar Content

Negen dagen geen treinen tussen Heerhugowaard en Den Helder, bussen ingezet

Vanaf morgen rijden er vanwege werkzaamheden negen dagen lang geen treinen op het spoor tussen Heerhugowaard en Den Helder. Er worden vervangende bussen ingezet. Op acht plekken wordt gewerkt; de grootste klussen zijn bij Schagen en Anna Paulowna.

Foto: NH

"Bij station Schagen liggen sporen die niet meer gebruikt worden", aldus bouwmanager John Nieuwstad op de site van Prorail. "Deze sporen en de bijbehorende wissels halen we weg. Daarnaast passen wij hier het spoor lay-out aan. Op spoor 2 kunnen treinen keren, spoor 3 wordt een vloeiend doorgaand spoor. Ter hoogte van spoorwegovergang De Hoep halen we ook een spoor en wissels weg. Hierdoor wordt de overweg veiliger."

Ooit voor goederentreinen bedoeld

Ook bij Anna Paulowna wordt een spoor weggehaald. Nieuwstad: "Ten zuiden van het station ligt een spoor wat we gaan weghalen, inclusief de toeleidende wissels. Dat spoor is ooit aangelegd voor goederentreinen, maar die rijden nauwelijks meer op dit traject."

Er wordt tijdens deze werkzaamheden ook gewerkt aan het veiliger maken van spoorwegovergangen, onder meer in Breezand, Anna Paulowna, Oudesluis en Heerhugowaard. Overwegen worden tijdelijk afgesloten, verkeer wordt omgeleid.

Gratis koffie en acts

Verder wordt de installatie van de Koegrasbrug bij Breezand en Den Helder vernieuwd en wordt op het spoor tussen Den Helder en Anna Paulowna onderhoud gepleegd aan onder meer landhoofden van bruggen.

Voor de treinreizigers worden op de stations Den Helder Zuid, Anna Paulowna en Schagen 'wachttenten' neergezet. Doordeweeks wordt tijdens de ochtendspits gratis koffie uitgedeeld en zijn er op bepaalde momenten 'acts' op de stations te zien.

Hier blijft het niet bij: ook volgende maand wordt er gewerkt aan het spoor, maar dan rondom Heerhugowaard. Daarom rijden er van 9 tot 16 december geen treinen tussen Alkmaar en Schagen en tussen Alkmaar en Hoorn.

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]