Start van hoofdcontent

Haarlem

nl

Bouw penthouses op dak Brinkmann Passage Haarlem mag door: "Zeer teleurstellend"

8 november 2023, 15.15 uur · Aangepast 8 november 2023, 15.49 uur · Door Rob Wtenweerde

De bouw van vijf penthouses op het dak van de Brinkmann Passage op de Grote Markt in het centrum van Haarlem mag doorgaan. De rechter verwierp de bezwaren van erfgoedvereniging Heemschut tegen de omgevingsvergunning die de gemeente verleende.

Penthouses Brinkmannpassage Haarlem - Foto: NH / Rob Wtenweerde

Heemschut betoogde eind september voor de rechter dat het bouwplan in strijd is met het bestemmingsplan voor de binnenstad. De dakopbouw zou volgens de vereniging te hoog worden en daardoor het 'daklandschap' verstoren. De gemeente heeft daarom een onzorgvuldig besluit genomen, vindt de erfgoedvereniging.

Stadsgezicht

De rechter noemt die bezwaren ongegrond. Uit de uitspraak blijkt dat het beschermd stadsgezicht niet op zo'n manier wordt aangetast, dat de vergunning niet verleend had mogen worden. De Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit gaf ook een positief advies op de bouwplannen, nadat de architect alle adviezen van die commissie had overgenomen. 

Peter Koppen van erfgoedvereniging Heemschut is niet blij met de uitspraak: "Dit is zeer teleurstellend. Het is moeilijk om in dit soort zaken je gelijk te halen bij de rechter. De rechtbank kijkt vooral naar procedures. Ons bezwaarschrift van dertien pagina's is amper inhoudelijk behandeld."

Raad van State

Heemschut kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak. Koppen: "Dan moeten we naar de Raad van State. We bestuderen de uitspraak nog en komen later met een uitgebreide reactie."

Nu het beroep ongegrond is verklaard, kunnen de penthouses dus worden gebouwd. Heemschut moet de proceskosten en de griffiekosten betalen. Er wordt overigens al een tijd gewerkt aan de bouw van zo'n honderd woningen in het voormalige winkelcentrum op de Grote Markt. Wanneer die woningen klaar zijn, kan het werk aan de vijf penthouses beginnen.

Werkzaamheden Brinkmannpassage - Foto: NH / Rob Wtenweerde

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]