Start van hoofdcontent

Amsterdam

nl

Het gevecht tegen de Vette Doekjeskoek in het Amsterdamse rioolstelsel

7 november 2023, 16.45 uur · Aangepast 14 november 2023, 13.39 uur
Door Robbert Bianchi · Foto: NH

Het Amsterdamse rioolstelsel is een van de meest geavanceerde ter wereld. Toch slibt het regelmatig dicht door een harde massa van gestold vet met daarin duizenden vochtige doekjes. Al jaren voert Waternet een verbeten strijd met de steeds terugkerende vette doekjeskoek. Hoe kan dit en wat is de oplossing voor dit hardnekkige en o zo irritante probleem?

In de vierdelige serie Vette Doekjeskoek gaat NH-verslaggever Robbert Bianchi mee op stap met de storingsdienst van Waternet. De mannen laten graag zien hoe ze de doekjeskoek bestrijden. Maar ook is er veel irritatie, want de vette doekjeskoek levert de storingsdienst al jarenlang veel onnodig extra werk op. Het zou een stuk beter zijn als bedrijven en particulieren bewuster omgaan met vet en doekjes. 

Billendoekjes - Oorzaak voor Veelvuldige Verstoppingen op IJburg

In de eerste aflevering rukt de storingsdienst uit om een verstopping op IJburg te verhelpen. Het riool is wel vaker verstopt op IJburg. Een van de oorzaken zou kunnen zijn dat er veel jonge gezinnen met kinderen wonen, en die gebruiken relatief veel vochtige doekjes. 

Kijk hieronder naar deel 1 van Vette Doekjeskoek:

Deel 1 van Vette Doekjeskoek - NH

In het programma Vette Doekjeskoek gaan we dieper in op de voortdurende strijd van Waternet tegen verstoppingen. Een belangrijk doel is om meer bewustwording te kweken over de gevolgen van het lozen van vochtige doekjes en vet in het riool. Dit programma wordt gemaakt in samenwerking met Waternet.