Start van hoofdcontent

Haarlem

nl

Wilco is verslaafd aan tribunes: nu speurt hij naar pareltjes in Haarlem

7 november 2023, 12.30 uur · Aangepast 7 november 2023, 17.26 uur
Door Paul Tromp · Foto: NH / Paul Tromp

Wilco Polinder, die helemaal gek is van amateurvoetbalclubs en dan helemaal van de tribunes, is in Haarlem en omstreken gearriveerd. De Harderwijker reist sinds drie jaar met zijn auto het hele land door om alle amateurclubs van Nederland te bezoeken. 'Groundhoppen' wordt de hobby ook wel genoemd. "Want postzegels verzamelen leek me zo saai", lacht hij.

Het regent hard boven de velden van voetbalclub HFC EDO in Haarlem. Maar een buitje meer of minder, daar stoort Wilco zich niet aan. Het 'werk' moet door. De provincie Noord-Holland moet namelijk worden afgevinkt. Zoals hij dat ook al deed met Gelderland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen. Daar bezocht hij alle amateurclubs naast zijn dagelijkse werk als buschauffeur. "Nu al 1103 clubs in totaal", zegt hij trots. 

Tekst loopt door na de foto.

Wilco op de tribune van HFC EDO in Haarlem - Foto: NH / Paul Tromp

"Ik ben om zeven uur opgestaan en ben vanmorgen bij De Volewijckers geweest in Amsterdam-Noord en wat clubs in Amsterdam Nieuw-West. Daarna naar Zwanenburg en nu is de regio Haarlem dus aan de beurt."

Mariëlle

Wilco gaat altijd op de bonnefooi naar de verenigingen. En dan maar zien of de poort voor hem openstaat. "Ik heb geluk vandaag. Op maandagochtend kan ik vaak naar binnen, want dan zijn de vrijwilligers meestal aan het werk. De rotzooi van het weekend aan het opruimen. En daar heb ik weer profijt van." Zijn voorspelling klopt.

Tekst loopt door na de foto.

De poort van HFC EDO staat open voor Wilco - Foto: NH / Paul Tromp

Want in de kantine is schoonmaakster Mariëlle druk bezig. Haar haren rood en zwart. Hoe kan het ook anders: het zijn de kleuren van de club, al sinds de oprichting in 1897. Wilco stapt de kantine binnen met zijn zwarte jas. Op de achterkant 'Nederlandse Velden' (naar zijn Facebook-pagina) en op zijn borst 'Polinder'.

"Dan snappen ze een beetje wie ik ben en kan ik duidelijk maken waarom ik langskom. Ik ben namelijk bij twee clubs weggestuurd. In Apeldoorn bijvoorbeeld. Daar waren kinderen aan het sporten en die probeer ik altijd buiten beeld te houden. Toch vonden de moeders het ongemakkelijk en moest ik van de beheerder vertrekken."

Warm welkom

De bescheiden en zeer vriendelijke René Verdel ('schrijf maar dat ik hier van alles doe') is er ook en neemt Wilco onder zijn hoede. Maar niet voordat hij de Harderwijker een kop koffie en een sjaal van de club heeft overhandigd. "Mooi zeg, bij VV Egmondia kreeg ik er ook al één", aldus een enthousiaste Wilco. De verslaggever krijgt een mooie mok van de club.

Een warm Haarlems welkom, letterlijk en figuurlijk. Tijd voor de rondleiding met als apotheose natuurlijk de tribune. "Hartstikke leuk dat hij even bij ons is. We krijgen hier wel meer 'groundhoppers'. Zeg het maar, waar wil je kijken?", vraagt René. "Overal", lacht Wilco. "Eerst maar even de bestuurskamer?"

Tekst loopt door na de foto.

Wilco bekijkt de foto's in de bestuurskamer - Foto: NH / Paul Tromp

In de bestuurskamer krijgt Wilco van René uitleg bij de historische foto's die er hangen. Bij eentje in het bijzonder: een elftalfoto van het seizoen 1938-1939. "Daar zie je Bas Timmerman. Een enorm voetbaltalent. Maar op zijn negentiende kreeg hij een hartaanval op het veld, tegen Hilversum. Een enorm drama voor iedereen bij de club. Maar vooral voor zijn ouders. Het was hun enige kind. Ze denken dat het met de spanning te maken had", aldus René. Hij vertelt het alsof hij het drama zelf heeft zien gebeuren.  

Tekst loopt door na de foto.

Bas Timmerman, met de bal onder zijn knie - Foto: Archief HFC EDO

Wilco hoort alle verhalen geduldig aan en maakt wat foto's voor Facebook. Daarna lopen ze een steile trap op. Boven doet René een deur open. Het licht gaat aan. Het is een kleine ruimte, waar het archief in mappen op planken staat opgeslagen en alle historische bekers staan te pronken.

Bas Timmermantrofee

Wilco kijkt zijn ogen uit. "Moet je die oude vaantjes zien. Supermooi." "Kijk, dit is de Bas Timmermantrofee. Er is later een toernooi naar hem vernoemd", aldus René. Wilco neemt snel weer een foto. 'Klik' en dan gauw naar buiten. "Want volgens mij is het nu even droog." Op naar de tribune. Want daar gaat het de Harderwijker uiteindelijk om. 

Tekst loopt door na de foto.

René laat de Bas Timmerman-trofee zien aan Wilco - Foto: NH / Paul Tromp

Wilco is onder de indruk van de zittribune. "Hij is groot, imposant, heel gaaf. En het mooie is dat er relatief weinig sponsorborden zijn en de naam van de club mooi in het midden op de gevel van het dak staat. Dat is toch wel één van de schoonheidsidealen van een tribune, vind ik." Hij pakt zijn groene aantekeningenboekje en telt de stoeltjes. Daarna maakt hij grote stappen langs de houten bankjes. "Eén stap is twee zitplaatsen."

Wilco telt de zitplaatsen op de tribune - Foto: NH / Paul Tromp

Naast de tribune zitten wat jongeren in een fietsenhok. "Ze zitten af en toe op de tribune. Dat is toch niet zo fijn. En we hebben ook veel last van duiven", vertelt René. En inderdaad, veel stoeltjes zijn ondergekakt door de 'vliegende ratten'. Wilco maalt niet om een beetje afval her en der. "Je voelt dat er geleefd is. Ik houd niet van dat steriele."

Oude staantribune gesloopt

"We hadden vroeger aan de overkant nog een staantribune, maar die is helaas weg", vervolgt René. De club speelde vroeger in de hoogste divisies en daar kwam veel publiek op af. "Ook veel groundhoppers kwamen juist voor die tribune." De club moet waarschijnlijk verdwijnen voor woningbouw en de sloop van de staantribune is één van de eerste signalen van inkrimping van de club.  

Tekst loopt door na de foto.

Een foto met de oude staantribune van HFC EDO - Foto: NH / Paul Tromp

Het begint weer te hozen. Wilco loopt het veld op om nog snel een mooie overzichtsfoto van de tribune te maken. "Tribunes is een soort 'fetisj' van me. Vroeger als kind mocht ik wel eens voetballen op een hoofdveld mét een tribune. Dat gaf toch altijd wat extra's. Je voelde je een echte voetballer. Ook al verloor je met 7-0. En nu wil ik de verhalen erachter graag weten", vertelt de Harderwijker. Zijn eigen carrière, bij Zwart-Wit '63 in Harderwijk, duurde maar even. "Knieproblemen."

Mooi moment bij DVS

Tijdens de corona-lockdown begon hij zijn tournee. Eerst in de buurt, daarna verder. "Het mooiste wat ik tot nu toe heb meegemaakt, was bij voetbalclub Staphorst. Ik sprak daar een man en vroeg hem naar het verhaal achter de tribune. "'Die tribune komt van voetbalclub DVS', zei hij. En laat ik nou mijn allereerste doelpunt voor díe tribune hebben gescoord. Ik kreeg helemaal kippenvel." Maar wat vond hij nou de mooiste tribune tot nu toe?

Tekst loopt door na de foto.

Wilco neemt een foto van de tribune van HFC EDO - Foto: NH / Paul Tromp

"Dat is toch wel de tribune van VV Gorredijk in Friesland. Mooi tegen het midden van het veld. Een mooi stukje groen bij het stadion. De clubnaam in het midden en de stoeltjes komen gewoon uit de Arena. Nou, dat vind ik dus alles bij elkaar heel mooi."

Tekst loopt door na de foto.

De tribune van Vv Gorredijk - Foto: Wilco Polinder

Volgend jaar maakt Wilco een website met een overzicht waar alle tribunes in Nederland op staan. Ook volgt er later nog een boek over zijn 'clubtourbelevenissen'. "Natuurlijk kruip ik wel eens door een gat van een hek, als de poort dicht is. Helemaal als je al 100 kilometer hebt gereden. Maar over slootjes springen doe ik niet", lacht hij.

Kleedkamer als slotstuk

René en de andere vrijwilligers zitten inmiddels onder de tribune, nabij de kleedkamers, aan de frikandellen en friet. "Wil je de kleedkamers soms ook nog even zien?", vraagt René. Dat laat Wilco zich geen twee keer vragen. Natuurlijk. 

Wilco in één van de kleedkamers van HFC EDO - Foto: NH / Paul Tromp

"Wat ik na Noord-Holland ga doen? Dan ga ik proberen om alle clubs in Flevoland in één dag te doen. Harderwijk ligt in de buurt, dus dat moet lukken."

En weer door

Het bezoek zit erop. Het duurde een uurtje, meestal is hij binnen een kwartiertje weer vertrokken. De foto's en aantekeningen zijn gemaakt. Wilco dankt René en vertrekt weer door de poort naar zijn auto.

Op naar FC Haarlem-Kennemerland, een paar honderd meter verderop. Die club maakt gebruik van de oude Kick Smit-tribune van voormalig profclub HFC Haarlem. Een tribune die door en door geleefd is, waar talloze verhalen aan verbonden zijn. Of de tribune van VV Gorredijk na dat bezoek nog steeds zijn persoonlijke nummer 1 is, valt te bezien. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]