Ga naar Content

De Peiling: de autoloze zondag moet terugkeren

Rolschaatsen en fietsen op de snelweg en amper auto's op straat, het is 50 jaar geleden dat een reeks autoloze zondagen begon. De maatregel werd genomen door het kabinet Den Uyl vanwege de dreigende oliecrisis en uiteindelijk waren er tien van die autoloze zondagen in 1973. Moet de autovrije zondag niet terugkeren, bijvoorbeeld voor een beter milieu? En dan eens per maand of misschien wel elke zondag?

Foto: Adobe Stock

Misschien heb je de zwart-witbeelden wel gezien in het nieuws, het is deze week 50 jaar geleden dat een reeks autoloze zondagen begon. Dat leverde indertijd bijzondere beelden op van rolschaatsende kinderen op, de verder helemaal lege, snelwegen. Sommigen haalden hun paard van stal om op de autowegen te rijden en anderen organiseerden een picknick op de weg. Veel mensen zagen de autoloze zondag als een extra feestdag. 

Weinig protest

De maatregel werd genomen door het kabinet Den Uyl vanwege de dreigende oliecrisis. De olieproducerende landen boycotten Nederland omdat het de kant van Israël in de zesdaagse oorlog had gekozen.

Op 4 november 1973 was de eerste autoloze zondag tijdens de oliecrisis. Bijna iedereen houdt zich die zondagen aan de regels en het aantal protesten tegen de maatregel valt mee. Ook na de jaren 70 zijn er autoloze zondagen. Deze worden gehouden om mensen bewust te maken van de gevolgen van het autogebruik voor het milieu.  

Zou de autoloze zondag weer terug moeten keren in ons land? En dan elke week, elke maand of liever helemaal niet?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16.30 uur en 17.00 uur tijdens Vandaag de Dag.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wil praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].