Ga naar Content

Mariëtte kwam, zag en overwon: haar eerste voederbiet wint 'wereldkampioenschap'

Ze deed voor de eerste keer mee en gaf iedereen het nakijken: Mariëtte van den Berg uit 't Zand heeft het traditionele Bietenbal van vereniging De Dorstige Biet gewonnen. Ze kweekte de grootste voederbiet en nam maar liefst drie prijzen mee naar huis. "Voor iemand die voor het eerst meedoet, is dit heel bijzonder."

Mariëtte kweekt de grootste voederbiet - NH Nieuws

Ooit zei een boer tegen een andere boer: "Ik heb een enorme voederbiet", waarop de andere boer zei: "Die van mij is zwaarder." Het gesprek in de kroeg blijkt het begin van wat nu het Bietenbal wordt genoemd.

Buurman Cor 

Het concept van het bal is simpel: wie uit de Noordkop kweekt de zwaarste voederbiet? Iedereen van Den Helder tot de denkbeeldige grens Bergen, Alkmaar en Hoorn mag meedoen. Het evenement blijkt tientallen jaren later nog steeds een groot succes. Ieder jaar stijgt het aantal deelnemers.

Samen met zeven buren uit het dorp deed Mariëtte van den Berg uit 't Zand dit jaar ook mee. Het was buurman Cor die hen inspireerde: "Vorig jaar deed hij mee en eindigde in de top tien. Dit jaar was het doel hem te verslaan."

Met succes, zo blijkt vandaag na afloop van de verkiezing van zwaarste voederbiet. Een trotse Mariëtte vertelt vol passie over haar voederbiet, in gezelschap van de zojuist gewonnen trofeeën. 

Volgend jaar vijftigste keer

Volgend jaar wordt het Bietenbal voor de vijftigste keer gehouden. Net als ieder jaar, kan iedereen zich aanmelden. Door de verschillende categorieën is er voor ieder wat wils. Zo kunnen ook mensen met een kleine tuin meedoen in de categorie potbiet. Of we Mariëtte dan ook weer zullen terug zien, dat laat de kersverse winnaar nog even in het midden. 

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.