Ga naar Content

Eigenaar klimhal waar jongen dodelijke val maakte: "Ongelukkige samenloop"

Het is de eigenaar van Klimmuur Centraal een raadsel hoe het dodelijke ongeluk in zijn klimhal gisteren heeft kunnen gebeuren. Een 11-jarige kwam dodelijk ten val tijdens een kinderfeestje. "Het allerbelangrijkst is nu nazorg aan de ouders."

Klimmuur Centraal - Foto: Jola Sik

Het is nog onduidelijk wat er gebeurd is bij het dodelijk ongeval gisteravond in Klimmuur Centraal, vertelt eigenaar van het bedrijf Peter Kok aan AT5. Volgens Kok is het ongeluk gebeurd bij een groepje kinderen samen met een aantal ouders. "Bij ons kunnen ouders kinderen zekeren, wij vinden de band tussen ouder en kind tijdens het klimmen belangrijk."

Volgens Kok is daar ook te allen tijde een instructeur bij en krijgen ouders het protocol van tevoren uitgelegd. Het is volgens hem is het dan ook uitgesloten dat de jongen ongezekerd naar boven is geklommen. 

"Klimmen is een sport met veel sociale controle. Wanneer een klimmer iemand ziet die de protocollen niet goed opvolgt, dan wordt diegene aangesproken."

"Een klimmer gaat te allen tijde gezekerd naar boven"

Robin Baks - NKBV

Dat onderstreept ook directeur van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV)  Robin Baks: "Een klimmer gaat te allen tijde gezekerd naar boven, zeker bij zo'n hoge afstand." Ook hij wijst op de strenge protocollen die gelden in klimhallen. "Ondanks dat klimmen een risicosport is, zijn dit soort ongevallen erg zeldzaam." Volgens Baks is er vermoedelijk tijdens het zekeren iets misgegaan.

Volgens Kok gaat het om een 'erg ongelukkige samenloop van omstandigheden' en sluit zelf uit dat het tijdens het zekeren mis is gegaan. Maar hoe dan wel? "De recherche gaat als altijd bij dit soort ongevallen onderzoeken er sprake is geweest van nalatigheid."

De klimmuur is naar aanleiding van het ongeluk vandaag gesloten. Wel wordt er voor medewerkers die behoefte hebben om erover te praten een bijeenkomst georganiseerd. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]