Ga naar Content

Kunstlijn Haarlem 2023 van start: Rob van Bruggen fotografeert het liefst meisjes met rode haren

Haarlem verandert dit weekend weer in een grote cultuurtempel waarin beeldende kunst centraal staat. Een van de deelnemers is fotograaf Rob van Bruggen. Hij maakt foto's van meisjes met rode haren, vaak in een sprookjesachtige omgeving. "Ik vind ze mooi, maar ook hebben ze iets onschuldigs en schilderachtigs."

Rob van Bruggen en zijn meisjes met rode haren - NH Nieuws

Voor fotograaf Rob van Bruggen begon het misschien wel met Roodkapje. Zijn liefde voor sprookjesachtige taferelen en meisjes met rode haren. "Roodkapje was als kind altijd al mijn favoriete sprookje. Spannend verhaal. Het mooie, onschuldige dat bedreigd wordt. Dat is in de wereld ook vaak zo."

Op de foto's van Rob staat meestal een meisje met rode ergens midden in de natuur, in een bos of midden in een vijver. "Ik vind meisjes met rode haren mooi. En in combinatie met oude kleding en in een natuurlijke omgeving geeft dat een mooi schilderachtig plaatje", zegt hij. "En ik fotografeer liever geen volwassen modellen, omdat het dan vaak modeplaatjes worden. Die onschuld van die meisjes geeft de foto vaak iets spannends". 

Niets zonder ouders

Om modellen voor zijn foto's te vinden gaat Rob vaak gewoon de stad in. Op straat of bij uitgaande scholen vindt hij zijn roodharige meisjes. Voor alle duidelijkheid: Rob doet niets zonder medeweten van de ouders. "Ik spreek meisjes aan en vraag dan of de ouders contact met mij opnemen, dat moeten ze niet zelf doen. Vader of moeder gaat ook altijd mee op locatie waar ik de foto maak."

Tekst gaat door onder de foto.

Ophelia met vissenkom - Foto: Rob van Bruggen

Ook water speelt een grote rol in de foto's van Rob. "Water heeft iets fascinerends, de diepte ervan" vertelt hij. Het vormt ook een praktische uitdaging voor Rob. "Je wil het jezelf ook niet te makkelijk maken. Ik wilde een keer een foto maken van een liggende Ophelia met vissenkom. Het model moest ongeveer een uur in het water liggen. Toen heb ik van die kinderzwembandjes onder haar gelegd. Zelf moet ik dan ook met mijn apparatuur door het water waden."

Foto gemaakt door AI

Voor de centrale tentoonstelling van Kunstlijn in het Kunst Centrum Haarlem hebben alle deelnemende kunstenaars een klein kunstwerk ingeleverd. Van Rob van Bruggen hangt er een foto van een meisje, natuurlijk met rode haren, met een vogelnestje in haar haar met daarin gele en blauwe vogeltjes. De foto is niet van de hand van Rob zelf maar is gemaakt door kunstmatige intelligentie, oftewel AI.

"Dit plaatje had ik zelf niet kunnen maken. Vooral die vogeltjes had ik nooit zo kunnen fotograferen. Ik heb nu de computer verschillende opdrachten gegeven. Niet alleen over de gekleurde vogeltjes maar ook over de trieste gezichtsuitdrukking van het meisje. En ik heb de opdracht gegeven dat het in de stijl van een schilder uit 1800 moest zijn."

Rob is trouwens niet van plan om meer kunstfoto's te maken met behulp van AI. "Het is leuk om binnenshuis mee te experimenteren maar niet om mee te exposeren", lacht hij. 

Tekst gaat door onder de foto.

AI foto van Rob van Bruggen - Foto: Rob van Bruggen

De foto's van Rob van Bruggen zijn tijdens de Kunstlijn Haarlem te zien bij restaurant House of Pancakes in Haarlem. Tijdens Kunstlijn Haarlem kan het publiek een kijkje te nemen bij de kunstenaar in zijn atelier. Daarnaast zijn er verrassende presentaties in galeries, musea, kerken en winkels. Kunstlijn Haarlem 2023 is dit weekend en in het weekend van 11 en 12 november te bezoeken. 

Culture Club bij NH Nieuws

In het nieuwe programma Culture Club gaat NH Nieuws op bezoek bij cultuurmakers uit onze provincie om ze te vragen naar hun drijfveren. Alle afleveringen van Culture Club zijn te bekijken op deze speciale pagina.

Culture Club is elke week te zien op NH televisie op donderdag vanaf 17.10 uur en dan elk uur herhaling.