Ga naar Content

Grote opluchting bij Ajax, dat na zege op FC Volendam van laatste plaats af is

Na vier dagen heeft Ajax weer afscheid genomen van de historische laatste plaats in de eredivisie. Met trainer John van 't Schip aan het roer wonnen de Amsterdammers in eigen huis met 2-0 van FC Volendam. Voor Ajax betekent het de eerste zege in de eredivisie sinds 12 augustus.

John van 't Schip als trainer van Ajax - Foto: Pro Shots

Ondanks de storm ging de wedstrijd tussen de nummers achttien en zestien van de ranglijst gewoon door. Aanvankelijk zou de wedstrijd eind september gespeeld worden, maar doordat De Klassieker gestaakt werd en uitgespeeld moest worden, ging Ajax - FC Volendam naar vanavond.

John van 't Schip, de kersverse coach die maandag gepresenteerd werd bij Ajax, koos voor één wijziging in de opsteling. Ar'Jany Martha debuteerde als linksback bij de Amsterdammers. Bij FC Volendam verdiende Darius Johnson een basisplaats voor zijn goede optredens de afgelopen weken.

Kansenregen

De Amsterdammers, die het duel als hekkensluiter van de eredivisie begonnen, kenden een goede start tegen Volendam. Via Steven Berghuis kreeg het na vijf minuten al een grote kans, maar zijn inzet ging net naast. Het bleek het startsein voor een kansenregen in de eerste helft. Volendam-doelman Mio Backhaus moest een aantal keren redding brengen op schoten van Berghuis, Kenneth Taylor en Kristian Hlynsson. Na een half uur was Ajax via Steven Bergwijn het dichtst bij de openingstreffer, maar de aanvoerder van Ajax raakte de lat na een goede actie over de linkerkant.

Tekst gaat verder onder de foto.

Ajacied Steven Bergwijn - Foto: Pro Shots/Stanley Gontha

 

De ploeg van Volendam-trainer Matthias Kohler speelde een onzekere eerste helft in Amsterdam. Een enkele keer kwamen de Volendammers er gevaarlijk uit, maar Robert Mühren stond voorin op een eiland. De spits probeerde het vlak voor rust nog wel uit een moeilijke hoek, maar Ajax-doelman Diant Ramaj hield zijn doel schoon. Op slag van rust kreeg Taylor nog een grote kans uit een afgeslagen voorzet, maar zijn poging ging over.

Bergwijn

De aanvalsdrift van Ajax ging na de pauze vrolijk verder. Backhaus moest opnieuw meerdere keren redding brengen. De Duitse doelman had zelfs een katachtige reflex op een leep balletje van Bergwijn. In de 57e minuut moest Backhaus het antwoord wel schuldig blijven op een inzet van de aanvoerder van Ajax. Bergwijn sneed naar binnen en knalde de bal snoeihard tegen de touwen: 1-0.

Tekst loopt verder onder de video.

Volendam-spits Robert Mühren baalt van uitgelezen kans - NH Sport / Stephan Brandhorst

Hoewel Volendam aanvallend heel weinig in te brengen had, kreeg het de openingstreffer bijna in de schoot geworpen. Van den Boomen kopte de bal terug en lanceerde daarmee Robert Mühren. De spits van FC Volendam ging recht op Ramaj af, maar de keeper van Ajax redde knap op de inzet. Ramaj onderscheidde zich een paar minuten later opnieuw, want hij tikte een kopbal van Damon Mirani net over het doel.

Bevrijding

Aan de andere kant dacht een deel van het stadion dat Steven Berghuis de tweede treffer maakte, maar zijn inzet zeilde rakelings naast. De fans van Ajax hielden hun adem wel in, want het vertrouwen was broos. Vlak voor tijd raakte invaller Chuba Akpom nog de lat voor Ajax. In blessuretijd maakte hij aan alle onzekerheid een einde door de 2-0 binnen te koppen. De spits had zijn invalbeurt nog kunnen bekronen met een tweede treffer, maar na het omspelen van Backhaus raakte hij wonderbaarlijk de paal.

Tekst gaat verder onder de foto.

Chuba Akpom scoort tegen FC Volendam - Foto: Pro Shots/Stanley Gontha

Ajax klimt dankzij de overwinning naar de vijftiende plaats in de eredivisie en gaat over Volendam heen. Komende zondag gaan de Palingboeren in de eredivisie om 14.30 uur op bezoek bij NEC en krijgt Ajax om 16.45 uur sc Heerenveen op visite.

Opstelling Ajax: Ramaj; Gaaei, Sutalo, Hato, Martha (Salah-Eddine/65); Taylor (Vos/78), Van den Boomen, Hlynsson (Godts/86); Berghuis, Brobbey (Akpom/78), Bergwijn

Opstelling FC Volendam: Backhaus; Payne (Douiri/63), Benamar, Flint, Cox; Mirani, Twigt (Van Driel/90), De Haan (Zeefuik/63), Ould-Chikh (Kuol/78), Mühren, Johnson