Ga naar Content

Hoe een heldhaftige Ajax-fan in het Philips-stadion het leven redde van een PSV'er

Uitgeester Bas den Brave heeft afgelopen weekend een heldendaad verricht. Hij redde het leven van een PSV-supporter in het Philips Stadion tijdens de topper tegen Ajax. Ajax-fan Bas twijfelde geen moment toen er paniek uitbrak in het PSV-vak. Gekleed in zijn driedelig pak klom hij over de rand van de skybox en schoot te hulp. Zelf blijft hij nuchter over zijn actie: "Ik zit al 22 jaar bij de brandweer, dit is gewoon je ding."

Foto: ANP / Maurice van Steen

Bas was te gast bij Puma in het Philips Stadion met zijn winkel Voetbalshop, in afwachting van wat een spannende wedstrijd beloofde te worden. De sfeer veranderde plotseling toen er paniek uitbrak in het stadion. Er werd een PSV-fan aangetroffen, die niet bij kennis was: hij had een epileptische aanval. 

Tumult

Het was niet meteen duidelijk wat er aan de hand was, maar het tumult in het PSV-vak was wel te zien. Bas dacht eerst dat er onenigheid was, waardoor de wedstrijd moest worden stilgelegd. 

Na iets beter kijken zag hij dat er meer aan de hand was. "Er heerste paniek, mensen gooiden hun statiegeldbekers richting het veld en zwaaiden wild, alsof ze de aandacht wilden trekken. Op dat moment wist ik: er klopt iets niet."

Zonder aarzeling klom de Ajacied over de twee meter hoge glazen wand van de skybox en sprintte naar beneden. "Toen ik beneden kwam, zag ik iemand op een bankje liggen, die gewoon helemaal niks meer deed. Hij had ook geen hartslag meer. Toen heb ik gezegd: 'We moeten reanimeren'."

"Toen ik beneden kwam, zag ik iemand op een bankje liggen, die gewoon helemaal niks meer deed"

Bas den Brave

Bas zette samen met twee anderen alles op alles om de hartslag op gang te krijgen. Terwijl een persoon begon met reanimeren, hield een ander nauwlettend in de gaten of beademing nodig was. Ondertussen worstelde Bas met de AED te midden van het oorverdovende lawaai van het stadion. "'Geen schok nodig', gaf de AED aan. Dus bleven we doorgaan met reanimeren tot de ambulance arriveerde."

En met succes. Na zo'n vijf tot zes intense minuten kwam de man langzaamaan weer bij bewustzijn. "Dan weet je dat je het juiste hebt gedaan", zegt Bas. "Uiteindelijk heeft hij, begeleid door een cardioloog, op eigen kracht naar de ambulance kunnen lopen."

"Ik waardeer het enorm, maar dit is gewoon de realiteit van het leven"

Bas den Brave

Even later keert Bas weer terug naar de skybox en gaat verder waar hij gebleven was. "Het is je job. Ik zat alweer aan een bakkie thee en een bitterbal, we gaan gewoon weer door."

Held

Ondanks zijn nuchtere reactie werd Bas als een held ontvangen. PSV-supporters stuurden hem berichtjes met: 'Mag ik je hartelijk danken, we zaten in het vak. Goed werk gedaan!'. Van zijn commandant kreeg hij een taart en in woonplaats Uitgeest werd hij ruimschoots herkend. "Mensen zien het in de media en dan gaat het echt als een lopend vuurtje."

Desondanks blijft hij bescheiden en down-to-earth te midden van alle aandacht. "Ik waardeer het enorm, maar dit is gewoon de realiteit van het leven. Het is puur toeval dat dit zich in een stadion voordeed tijdens zo'n beladen wedstrijd. Tja, dan krijgt het wat meer aandacht."

Inmiddels heeft Bas vernomen dat het goed gaat met de man. "Dat is natuurlijk mooi!"

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]