Ga naar Content

Stormachtige dag op Schiphol: honderden vluchten geschrapt, veel vertraging verwacht

Nu valt het nog mee, maar later vandaag raast storm Ciarán ook over Schiphol. KLM heeft al bekendgemaakt dat er vandaag honderden vluchten worden geschrapt en ook de luchthaven zelf waarschuwt voor vertragingen en annuleringen.  

Annuleringen en vertragingen door harde wind - Foto: ANP/Nico Garstman

Nu is het aantal geschrapte vluchten nog op één hand te tellen, maar vanaf het begin van de middag tot het eind van de dag zullen er honderden inkomende en uitgaande vluchten worden geannuleerd, zegt een Schiphol-woordvoerder tegen NH. Daaronder zijn in ieder geval veel KLM-vluchten, maar ook andere maatschappijen zullen worden getroffen.

Omdat boven een bepaalde windsnelheid er geen bagage naar toestellen of naar de terminal mag worden gebracht, kan ook dat voor vertraging zorgen, waarschuwt de woordvoerder. 

Geen capaciteitsproblemen

Schiphol verwacht wel voldoende banen beschikbaar te hebben om alle vluchten af te handelen. Ciarán waait uit het zuiden, wat betekent dat er drie banen gebruikt kunnen worden: de Polderbaan, de Zwanenburgbaan en de Aalsmeerbaan. Bij voorkeur wordt er tegen de wind in gestart en geland, en de genoemde banen liggen alle drie van noord naar zuid.

Tekst gaat door onder het kaartje.

Alle start- en landingsbanen van Schiphol - Foto: Schiphol

Gisteren zei Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) dat vertrekkende vliegtuigen vandaag vooral de Aalsmeerbaan zullen gebruiken. Aankomende vliegtuigen zullen zoveel mogelijk op de Polderbaan landen. 

De Zwanenburgbaan is een voor de hand liggend alternatief, aldus de woordvoerder van LVNL. "Tijdens momenten met een groot aanbod van landend verkeer, wordt naast de Polderbaan ook de Zwanenburgbaan ingezet als landingsbaan vanuit het noorden. Wanneer er een groot aanbod is van startend verkeer, wordt naast de Aalsmeerbaan ook de Zwanenburgbaan ingezet als startbaan richting het zuiden."  

Toch sluit LVNL niet uit dat ook andere banen worden gebruikt. "Bijvoorbeeld vanwege buien op de naderings- of vertrekroutes of een veranderende windrichting." Op dit moment - rond 7.30 uur - wordt naast de bovengenoemde voorkeursbanen ook de Buitenveldertbaan nog gebruikt voor vertrekkende vliegtuigen. Bekijk hier live welke banen er op Schiphol worden gebruikt. 

Gedupeerde reizigers worden omgeboekt naar vluchten die wel gaan zodra de storm is gaan liggen, zo belooft KLM op haar website

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]