Ga naar Content

Angstige minuten op de pont in Amsterdam: man die passagiers bedreigde leegde ook jerrycans over het dek

De 53-jarige Georgiër die half augustus meerdere passagiers op de pont tussen het Centraal Station en de Buiksloterweg bedreigde, leegde ook twee jerrycans met hydraulische olie over het dek. Daarnaast knipte hij stroomkabels door. De man komt volgende week voor het eerst bij de rechter in een zogeheten pro-formazitting. 

De pont naar Amsterdam Centraal - Foto: AT5 / Cenk Karakaya

Op 16 augustus in de vroege ochtend stond de 53-jarige man op de pont van het Centraal Station naar de Buiksloterweg. Een kort tochtje van slechts enkele minuten, maar toch wist de man veel schade aan te richten. Hij sneed de stroomkabels op de pont door en het licht viel daardoor uit, ook waren er twee knallen te horen.

De Georgiër, zonder vaste woon- of verblijfplaats, bonkte daarna met de achterkant van een mes op de ramen van de pont en maakte steekbewegingen. Ook een aantal van de twintig aanwezige reizigers op de pont bedreigde hij met het mes. Er raakte niemand gewond. 

Klep kapot

Toen de pont bij de Buiksloterweg aankwam ging de klep niet meer open vanwege de doorgeknipte stroomkabels. Reizigers klommen met fietsen en al over de klep om aan de man te ontsnappen. Toegesnelde agenten moesten ook de pont inklimmen om de man aan te houden, daarbij werd toen gedreigd met het gebruik van een stroomstootwapen. 

De 53-jarige man moet volgende week dinsdag in de rechtbank verschijnen voor een pro-formazitting. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]