Ga naar Content

Vluggertje voor reizigers vanuit Noord-Amerika door straalstroom: "Uur tijdwinst"

Wie deze dagen vanuit Noord-Amerika naar Europa of Azië vliegt, staat sneller dan gebruikelijk weer met beide benen op de grond. Dat heeft alles te maken met een sterke straalstroom boven de Atlantische Oceaan die vliegtuigen naar een flink duwtje in de rug geeft. 

Een Boeing 787-8 Dreamliner van Aeromexico landt op Schiphol - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Een Boeing Dreamliner 787-9 van United Airlines vanuit New Jersey (VS) naar New Delhi (India) bereikte gisteren een topsnelheid van 1239 km/u (669 knopen), meldt Flightradar24.nl. Dat is ruim 300 km/u harder dan de gebruikelijke topsnelheid van dit type toestel, dat volgens Schiphol op 907 km/u ligt

Passagiers van het betreffende toestel, dat onder andere over Spanje, Italië en Griekenland vloog, waren dankzij de straalstroom veel eerder in India dan gepland. Hun toestel vertrok 6 minuten eerder dan gepland uit New Jersey, maar landde 58 minuten eerder dan gepland in New Delhi. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Ook vluchten naar Schiphol hadden profijt van de straalstroom, zo blijkt de aankomsttijden van vluchten van New York naar Schiphol. De snelheid van deze KLM-vlucht tijdens storm Ciara (in 2020) werd niet gehaald, maar reizigers kwamen een half tot een uur eerder in Nederland aan (zie afbeelding hieronder)

Artikel gaat door onder afbeelding

Vluchten uit New York eerder op Schiphol dankzij Ciarán - Foto: Schiphol

Maar niet alleen vliegtuigen vanuit New York landden (veel eerder) op Schiphol, ook de reistijd van passagiers vanuit bijvoorbeeld Toronto (Canada) en Mexico-Stad was dankzij de straalstroom veel korter dan gebruikelijk. Uitschieter was vlucht AM25 van Aeromexico: die landde een uur eerder dan gepland op Schiphol.

KLM

KLM-woordvoerder Gerrie Brand bevestigt dat vluchten vanuit Noord-Amerika profijt hebben van de straalstroom. "Bij het vaststellen van vliegroutes is veiligheid het uitgangspunt. Daarna kijken we bijvoorbeeld ook naar het weer." 

Om zo zuinig mogelijk te vliegen, maken maatschappijen tussen de Noord-Amerika en de VS gebruik van vaste routes waarop van zo goed mogelijk van de wind wordt geprofiteerd", vertelt Brand. 

"Dat levert normaliter ongeveer een uur verschil op in reistijd naar en van Amsterdam. Op dit moment is die meewind inderdaad sterk, waardoor de vluchten van Noord-Amerika naar Europa korter duren." 

Vandaag aangekomen vluchten 

Ook vandaag profiteren vluchten van de wind. Een vlucht van Delta Airlines vanuit New York landde vanochtend een uur eerder dan gepland. AirCanada-vlucht AC 808 van Toronto naar Schiphol boekte dankzij de straalstroom zelfs een tijdswinst van 78 minuten. Het toestel landde om 9.22 uur, terwijl 10.40 uur de verwachte aankomst tijd was. 

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]