Ga naar Content

Een zee- of meerhond? Zeehond duikt op in het Markermeer

Een ongewone gast in het Markermeer: er zwemt daar een zeehond. Edammer Linda spotte het dier en schreef op Facebook: "Wat ik nou meemaak, een zeehond! (...) Echt ongelooflijk!"

Foto: Stichting RTZ-Velsen

Toen ze met haar hond langs het water liep, zag ze het dier opeens. Ter hoogte van het dorpje Warder zwom de zeehond daar op z'n dooie gemak. Volgens Linda was de zeehond helemaal niet bang en erg nieuwsgierig. 

Ondanks dat zeehonden voornamelijk in de zoute zee zwemmen, is het volgens Ecomare-conservator Arthur Oosterbaan niet zó bijzonder dat het dier rondzwemt in het zoete Markermeer. Hij zegt ze vaker te hebben gespot in het IJsselmeer. Om daar te komen moeten de dieren door een sluis, en dat is een belemmering. Om in het Markermeer te komen moeten de dieren door nog een tweede sluis, en dat maakt de kans dat ze daar komen dus nog kleiner.

Geen gevaar

Dat de dieren daar in zoet water moeten overleven, is volgens hem geen enkel probleem. "Zolang er genoeg te eten is, is het goed. Daarnaast moet het ook niet vriezen, want zoet water vriest veel sneller dan zout water."

"In het Ladogameer in Rusland zijn er zeehonden die hun hele leven in zoet water leven, dus we hoeven ons echt geen zorgen te maken. Als het dier terug wil naar zee, moet het wel twee sluizen door", aldus Oosterbaan. 

Bekijk hier de video van Linda.

Screenshot zeehond-video Linda - Foto: NH Nieuws

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.