Ga naar Content

Een warm weerzien in Göteborg, Volendammers bij 25ste herdenking discotheekbrand

Het is een warm weerzien voor Volendammers in het Zweedse Göteborg. Daar was zondag de 25ste en tevens laatste herdenking van de discotheekbrand waar 63 jonge mensen om het leven kwamen. Volendam en Göteborg hebben sinds de nieuwjaarsbrand in 2001 een speciale band opgebouwd met elkaar.

Zweden in Volendam - Foto: Mischa Korzec / NH

Voor Erik Tuijp en Laura Steur die namens de gemeente Edam-Volendam dit weekend afreisden naar de Zweedse stad, was het niet hun eerste bezoek. "Het is heel bijzonder om hier na ruim twintig jaar weer te zijn", vertelt voorzitter Erik Tuijp van stichting Nazorg Nieuwjaarsbrand Volendam. "Met al deze mensen, nabestaanden en slachtoffers."

Tussen de Zweedse stad en Volendam waren er meerdere uitwisselingen in 2001 en in 2003. Betrokkenen van de brand bezochten elkaar in Volendam en Göteborg, in de Zweedse stad brak in 1998 ook brand uit in een discotheek, hier kwamen 63 mensen om het leven. 

"Het is ook heel speciaal om voor deze groep te mogen spreken en vertellen welke lessen wij uit Göteborg hebben meegenomen naar Volendam", vertelt Tuijp in de oude discotheek, die nu is ingericht als herdenkingsruimte. 

Tekst gaat verder onder de video waar de Zweedse lotgenoten warme herinneringen delen over hun bezoek in Volendam, nu twintig jaar geleden.

Een band door gedeeld leed. - NH

Voor NH-journalist Gerie Smit is het de eerste ontmoeting met de Zweedse lotgenoten. Smit is een van de overlevenden van de nieuwjaarsbrand in café 't Hemeltje in Volendam die aan veertien jonge mensen het leven kostte. "In 2003 was ik er nog niet aan toe om hier naartoe te gaan en ze te ontmoeten, toen ze ons bezochten in Volendam."

De organisatie in Zweden heeft Smit uitgenodigd. "Ik ben gevonden omdat ik een boek over onze brand heb geschreven en een documentaire heb gemaakt."

't Hemeltje

Voor NH is Smit in gesprek gegaan met betrokken en getroffenen van de Zweedse discotheekbrand. Ook kijkt ze met Tuijp vooruit naar wat er moet worden gedaan met 't Hemeltje in Volendam. Deze reportage wordt eind dit jaar uitgezonden bij NH.

Lees ook