Ga naar Content

School Purmerend grijpt naast MS-prijs, leraar die werkgever nomineerde wel trots

Even was het spannend voor medewerkers en leerlingen van het Jan van Egmond Lyceum in Purmerend. Gaat onze school vandaag de MS@Work Award 2023 winnen? De onderwijsinstelling greep mis, maar dat maakt biologieleraar Mike Steijger (28), die MS heeft, niet minder trots. "Ik ben en blijf heel dankbaar voor wat mijn werkgever allemaal voor mij doet."

Foto: RTV Purmerend

Teleurgesteld is Mike dus niet, al geeft de docent toe dat hij het wel heel leuk had gevonden als zijn werkgever de prijs mee naar huis had genomen. "Het was vlak voor de bekendmaking even spannend. Ik kreeg ook wel wat stress over de speech die ik misschien moest geven, maar dat was uiteindelijk helemaal niet nodig. Het NTT Netherlands kreeg de prijs, een terechte winnaar."

Het Jan van Egmond Lyceum stond in de top 3 van werkgevers die zich inzetten voor werknemers met MS. Mike kijkt met een goed gevoel terug op de nominatie en  prijsuitreiking. "We hebben ons best gedaan. Het was natuurlijk al een eer om genomineerd te worden."

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Mike Steijger is biologieleraar op het Jan van Egmond Lyceum in Purmerend - Foto: Eigen foto

Oproep bedrijven en MS-patiënten

Geen prijs dus, maar wat voorop staat bij de 28-jarige biologiedocent is dat werkgevers begrip tonen als een werknemers een beperking hebben. "Maar dat moet natuurlijk vanzelfsprekend zijn. Wat dat betreft wil ik tegen werkgevers zeggen dat ze open moeten staan voor werknemers die een aandoening hebben. Dat doen wij voor onze leerlingen, maar scholen moeten dat ook voor hun docenten doen als er iets aan de hand is. Wat dat betreft moet je onderwijspersoneel niet anders behandelen."

Daarnaast doet de biologiedocent ook een oproep aan werknemers die ook MS hebben of met een andere beperking kampen. "Praat erover met je leidinggevende als je iets nodig hebt", zegt Mike. "Het is makkelijk om uit schaamte niets te zeggen, maar dan krijg je ook niet de hulp die jou verder kan helpen."

Wat is MS?

Multiple sclerose is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Doordat er iets mis is in het afweersysteem, wordt de laag om de zenuwen (myeline) aangevallen en beschadigd. Zenuwen komen hierdoor bloot te liggen en geven minder goed signalen van en naar de hersenen door. Soms gebeurt dit zelfs helemaal niet. Hierdoor kunnen plotseling verlammings- en uitvalsverschijnselen optreden.

bron: Nationaal MSfonds

Lees ook