Ga naar Content

Oude tijden herleven bij reünie rondom 'De Klassieker' in het zaalvoetbal

Het mag met recht 'De Klassieker' in het zaalvoetbal worden genoemd: Hovocubo tegen Scagha '66. De ploeg uit Schagen was in 1969 de eerste kampioen van Nederland, door de ploeg uit Hoorn te verslaan. Door de promotie van Scagha speelde beide ploegen in lange tijd weer eens tegen elkaar in de eredivisie, reden genoeg voor een reünie met spelers van beide teams. 

De reünie rondom Hovocubo - Scagha '66 - Foto: Michel Bes

Het zaalvoetbal vierde in de jaren 60, 70 en 80 zijn hoogtijdagen in de kop van Noord-Holland. Hovocubo en Scagha waren in die periode een van de meest succesvolle teams van Nederland. Er werden dan ook talloze wedstrijden tegen elkaar gespeeld in Sporthal Vredehof in Hoorn, totdat Scagha afdaalde naar de eerste divisie. Voor het eerst in jaren promoveerde de club uit Schagen onlangs weer naar het hoogste niveau.

Door een aantal toevalligheden werd er vrijdag een reünie georganiseerd voor oud-spelers. "We zijn iets meer dan tien jaar geleden verhuisd van Vredehof naar De Opgang", vertelt Tineke Diaz, secretaris en teammanager bij Hovocubo. "Het toeval wil dat we niet in De Opgang konden spelen, omdat de beheerder op vakantie was. Scagha bood aan om de wedstrijd naar zondag te verplaatsen, maar daar hadden we geen trek in door de vele concurrentie van andere potjes." De KNVB kwam vervolgens zelf op de proppen met Vredehof. 

Tekst gaat verder onder de foto's.

"Na dat idee van de KNVB bedacht Sander van Dijk om een reünie te organiseren, omdat er al zoveel duels tegen Scagha in die hal zijn gespeeld", vervolgt Diaz. Van Dijk ging samen met archivaris Nico Mantel op zoek naar namen van de kampioensjaren en zo werden negen spelers van Hovocubo en negen van Scagha vrijdag uitgenodigd voor een reünie.

Tekst gaat verder onder de foto's.

"We hadden een koffietafel met petitfourtjes en oude attributen (zoals vaantjes en een bokaal red.)", schetst Diaz. "Sommigen hadden ook plakboeken mee. Het was mooi om te zien hoe die mannen herinneringen aan het ophalen waren. Scagha bood aan om de volgende keer iets in Schagen te organiseren, want het smaakt wel naar meer. Ze bleven zelfs zitten tijdens de derde helft."

Voor Scagha was het weerzien met Hovocubo iets minder plezierig. Het werd 3-0 door twee goals van Appie Attahiri en Stan van der Wal. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52