Dodelijk effectief Aston Villa geeft AZ pak slaag in Conference League

Een harde leerschool voor AZ in de Conference League. In Alkmaar zette een dodelijk effectief Aston Villa de ploeg van trainer Pascal Jansen met 1-4 te kijk. Om in Europa te kunnen overwinteren moet AZ in de resterende wedstrijden flink aan de bak.

Aston Villa juicht na de 0-4 - Foto: PRO SHOTS / Vincent de Vries

Op voorhand wist AZ dat het een loodzware avond tegen Aston Villa tegemoet ging. De Engelsen traden met het sterrenensamble aan in Alkmaar. Zo starten wereldkampioen Emiliano Martinez op doel. Ook oud-Barcelona speler Clement Lenglet en oud-Paris Saint-Germain speler Lucas Digne begonnen in de basis. Bij AZ verving Ibrahim Sadiq de geschorste Mayckel Lahdo als rechtsbuiten.

Aston Villa genadeloos

De thuisploeg begon overtuigend tegen de nummer vijf van Engeland. Door hoog druk te zetten en met tempo aan de bal te voetballen, slaagde AZ erin om Aston Villa in de openingsfase terug te dringen. Ondanks de goede start, keek AZ na veertien minuten wel tegen een achterstand aan. Een slordige ingooi van AZ werd onderschept door Aston Villa, waarna de bal van buiten de zestien door Leon Bailey werd binnengeschoten: 0-1.

Tekst loopt door onder de foto.

Vangelis Pavlidis in duel tegen Aston Villa - Foto: Pro Shots

De voorsprong gaf de bezoekers uit Engeland zelfvertrouwen en ook de controle in de wedstrijd. Het enige wat AZ in aanvallend opzicht kon inbrengen was een schot van Vangelis Pavlidis, dat recht in de handen van Martinez kwam.

Treuzelen

Even later ging het opnieuw op knullige wijze mis. Sven Mijnans treuzelde en gaf een foute pass. De bal kwam bij John McGinn terecht en de aanvoerder gaf meteen een splijtende pass op Youri Tielemans, die door de benen van Mathew Ryan de 0-2 binnenschoot. Vlak daarna leek Mijnans zijn fout goed te maken door goed druk te zetten, maar Pavlidis schoot één-op-één met Martinez wild over.

Na iets meer dan een half uur voetballen leek AZ de aansluitingstreffer te maken. David Moller Wolfe kopte door op Myron van Brederode, waarna Pavlidis kon binnentikken. De vlag ging echter omhoog voor buitenspel. Richting de rust gaf Aston Villa iets minder gas. Daardoor waren de ploegen aan elkaar gewaagd, zonder dat er echte kansen te zien waren. AZ probeerde wel te voetballen, maar de ploeg van Unai Emery hield de verdediging goed dicht.

Nog meer tegengoals

In de rust wisselde AZ-trainer Pascal Jansen verrassend genoeg Sven Mijnans en Alexandre Penetra voor Tiago Dantas en Bruno Martins Indi. Met de verse krachten binnen de lijnen begon AZ overtuigend aan de tweede helft. Toch ging het vijf minuten na de rust mis voor AZ. Bailey gaf Moller Wolfe het nakijken, maar schoot vervolgens op AZ-keeper Ryan en in de rebound kon spits Ollie Watkins eenvoudig de 0-3 binnenlopen voor Aston Villa. Via Pavlidis kreeg AZ nog wel een aardige kans, maar tien minuten na rust tikte McGinn de 0-4 binnen uit een lage voorzet vanaf de rechterkant.

Ollie Watkins viert de derde treffer van Aston Villa tegen AZ - Foto: Orange Pictures

Alle hoop op een resultaat was verdwenen uit het stadion. De fanatieke aanhang van AZ werd volledig overstemd door de meegereisde Engelse fans, die zich voorbeeldig gedroegen rondom de wedstrijd. Toch kwam AZ halverwege de tweede helft op het scorebord. Basisdebutant Ibrahim Sadiq schoot de bal van buiten de zestien hard en laag in de verre hoek: 1-4. Ineens was AZ weer scherp en kreeg het kansen via Pavlidis, maar de bal ging een aantal keren rakelings naast.

Door de nederlaag blijft AZ steken op drie punten uit drie wedstrijden in de Conference League. Om te overwinteren in Europa moet de ploeg nog flink aan de bak. Zrinjski Mostar en Legia Warschau spelen om 21.00 uur tegen elkaar. AZ speelt komende zondag weer in de eredivisie. NEC Nijmegen komt dan om 16.45 uur op bezoek in Alkmaar.

Opstelling AZ: Ryan; Sugawara, Bazoer, Penetra (Martins Indi/46), Moller Wolfe; Clasie, Mijnans (Dantas/46), De Wit; Sadiq (Odgaard/67), Pavlidis, Van Brederode (Odgaard/67)