Ga naar Content

Code geel voor dichte mist: plaatselijk slecht zicht

Het KNMI waarschuwt tot 10.00 uur met code geel voor slecht zicht door mist. Door bijna het hele land is plaatselijk dichte mist mogelijk, waardoor het zicht niet verder is dan 200 meter. In de loop van de ochtend trekt de mist op. 

Foto:

De mist zorgt voor minder zicht op de weg. De code geel geldt bijna overal, behalve in het oosten van het land. Het KNMI raad vanwege de mist aan langzamer te raden en meer afstand te houden tot andere weggebruikers. Bij minder dan 200 meter zicht moeten de mistlampen aan de voorkant van de auto aan, aan de achterkant hoeft dat nog niet. Dat hoeft pas bij minder dan 50 meter zicht.

Rijkswaterstaat verwacht door de weersomstandigheden een drukke ochtendspits. In Noord-Holland is het herfstvakantie, waardoor de files mee kunnen vallen. Toch stond het de afgelopen dagen op verschillende plekken vast. 

Er staat op rond 8.20 uur file op de A4 tussen knooppunt De Hoek en Amsterdam-Sloten. Door een ongeluk zijn er twee rijstroken afgesloten, waardoor er zo'n 40 minuten vertraging is. Rijkswaterstaat heeft een omleidingsroute ingesteld "Ga je richting Amsterdam-Noord/Zaanstad? Dan kun je vanaf knooppunt De Hoek omrijden via de A5", schrijven zij op X. Naar verwachting gaat de weg rond 9.00 weer open. 

Tekst gaat verder onder X 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

NH-weerman Jan Visser vertelt op NH Radio dat de mist langzaam verdwijnt, maar aan het eind van de ochtend wel opgetrokken is. "Aan het begin van de middag moet het overal weer redelijk helder zijn."

Tekst gaat door onder de foto

Foto: Ingezonden foto

Het blijft de rest van de dag bewolkt en het grootste deel van de dag ook droog. "Pas richting en het einde van de middag en vooral vanavond kan er weer af en toe wat regen of een bui vallen", zegt de weerman. Het wordt vandaag 12 graden. Ook vannacht gaat het regenen, waarbij aan de kust kans is op onweer.   

Morgenochtend verwacht Visser iets beter weer, maar het blijft wisselvallig. "Ook morgen een buienkans, maar ook en af en toe wat zon." In de middag is de kan op een buitje groter en laat de zon zich niet meer zien. Ook morgen wordt het zo'n 12 graden.  

Foto: NH Nieuws