Ga naar Content

Scoutinggroep boos na hondenbeet bij 8-jarige: "Nu een been, volgende keer een keel"

De Scoutinggroep Waterland heeft het wel gehad met loslopende honden op hun terrein. Afgelopen zaterdag werd een 8-jarig kind in zijn been gebeten door een agressieve hond. "De vellen hingen erbij", zegt mede-oprichter Florinda de Baat, die nu nog onder de indruk is van het incident. Ze is boos, want dit is al het derde ernstige incident rond honden die loslopen waar dat helemaal niet mag.

Kees de Baat van Scoutinggroep Waterland is loslopende en bijtende honden zat - Foto: NH Nieuws

"Ik heb het nu wel gehad", moppert de vader van Florinda, Kees de Baat in het clubhuis. Hij is de voorzitter van de scoutinggroep. "Het is de derde keer dat er wat naars gebeurt. Binnenkort hebben we overleg."

De scouting zit op het recreatiegebied Hemmeland bij Monnickendam. Kees: "Op het Hemmeland zijn speciale uitlaatgebieden, maar mensen houden zich daar niet aan. Tot november mogen op dit stuk geen honden komen en na november wel, maar aan de lijn. Maar als je hier bent op zaterdag dan gebeurt het heel vaak dat hier honden loslopen. Eigenaren lachten ons soms uit: 'Daar heb ik niks mee te maken, ze handhaven toch niet', zeggen ze dan."

"Hij was in zijn been gebeten, het leek net alsof hij heel erg gevallen was. De vellen hingen erbij"

Florinda de Baat van Scoutinggroep Waterland

Het eerste incident was in 2016, vertelt Florinda. Er kwam een hond aanlopen terwijl de kinderen rond een kampvuur zaten en die zat aan het eten wat daar lag. "Toen we hem weg probeerden te sturen kwam het baasje aan. Nou, die zei woorden die ik nu niet zal herhalen, zo grof was ze." Het kwam niet tot een handgemeen, maar de kinderen waren wel overstuur.  

Het tweede incident was tijdens de coronatijd toen Sinterklaas langskwam. "Kinderen mochten hun talent aan Sinterklaas laten zien. En toen kwam er dus ook een hond op af, in dit geval op een jong kind van de bevers. Die viel het meisje aan, aan de achterkant bij haar rug en billen."

Tekst loopt door onder de foto.

Kees de Baat van Scoutinggroep Waterland is loslopende en bijtende honden zat - Foto: NH Nieuws

Afgelopen zaterdag was het dus weer raak. "Het kind dat zaterdag werd gebeten krijste van de pijn. Hij was in zijn been gebeten, het leek net alsof hij heel erg gevallen was. De vellen hingen erbij. Op dat moment waren er zo'n vijftien kinderen aanwezig. Ik was zelf ook heel erg geschrokken, was er kapot van. En dan moet je je maar groot houden voor die kinderen." 

Gelukkig gaat het naar omstandigheden goed met de jongen. "Ik ben diezelfde dag nog naar de supermarkt gegaan", zegt Florinda. "Voor een lekkere grote doos met chocolaatjes en een ballon. Hij was alweer vrolijk en blij, gelukkig maar." De ouders van de jongen overwegen wel om aangifte te doen tegen de eigenaar of eigenaren van de hond. Ook overwegen ze om de gemeente aansprakelijk te stellen.

Machteloos

Florinda beschreef haar ervaringen op Facebook en kreeg veel bijval van mensen die klagen over de loslopende honden. "Al jaren worden deze borden met regelmaat genegeerd", schrijft iemand. Een ander: "Het hele Hemmeland wordt geclaimd als losloopgebied."

 Zowel vader als dochter hopen dat er gauw een oplossing komt, maar of dat ook daadwerkelijk gebeurt? Al verschillende keren is de gemeente hiervoor gewaarschuwd, maar tot nu toe zonder resultaat. Kees: "Het wordt maar niet opgelost. De één verwijst naar de ander." Hij voelt zich een beetje machteloos: "We zijn echt niet tegen honden, maar ze mogen hier niet lopen. We kunnen niet gaan staan met een zweepje buiten, want dan krijg je oorlog hier."

Gemeente Waterland was niet bereikbaar voor een reactie vandaag.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]