Ga naar Content

Emma Koning wint Noord-Hollandse voorronde Regio Songfestival

Emma Koning (22) uit De Goorn is de overtuigende winnares van de Noord-Hollandse voorronde van het Regio Songfestival. In een bomvol theater de Liefde in Haarlem streed ze samen met Het Verbondt uit Ouderkerk aan de Amstel en de Alkmaarse Dean Presley om de eer onze provincie te vertegenwoordigen in de landelijke finale op 4 november. Volgens de jury is zij de meest complete artiest.

Emma Koning - Foto: NH Nieuws

De zaal van het theater is op deze regiofinale op maandag 23 oktober gevuld met vrienden en familie van de artiesten. Zij hebben er mede voor gezorgd dat hun idolen zover zijn gekomen en nu komen ze hen aanmoedigen bij dit belangrijke moment. Vanavond bepaalt echter een deskundige jury wie tot winnaar wordt gekroond. Die jury bestaat uit voorzitter Kay Koopmans, uitvoerend artiest en talentschout bij NH Pop, allround muziekman en producer Danny van Tiggele (ook bekend van Blaudzun, red.) en Tom Jurriaans, muziekkenner en verslaggever bij NH. 

Strak en uitbundig

De jury ziet de band Het Verbondt openen met een strak en uitbundig optreden. Het is de enige formatie onder de finalisten en dat weet het drietal te waarderen. "Lekker veel energie en je hoort de invloed van De Dijk, met die blazers erbij", is het commentaar van jurylid Jurriaans, die vindt dat het nog wel wat meer mag gaan 'rocken'. Wel heeft hij er alle vertrouwen in heeft dat de band dat nog gaat ontwikkelen. "Een heel erg lekker begin van de show", vat hij zijn oordeel samen. 

De jury: vlnr Tom Jurriaans, Danny van Tiggele, Kay Koopmans - Foto: NH

Daarna volgen de twee singer-songwriters, die het bij hun optreden vooral moeten hebben van hun stem. Dean Presley bezingt de zomer en doet dat overtuigend. "Echt een goed liedje, compliment", reageert juryvoorzitter Koopmans. "Je hebt een mooie stem en staat op het podium als een persoonlijkheid." Hij is benieuwd hoe het nummer zou klinken wanneer Dean het met een grotere bezetting uit zou voeren: "Want overal in het liedje hoor ik een band eromheen."

Emma Koning maakt met haar ingetogen optreden de meeste indruk op de jury. Niet alleen zij zijn erdoor geraakt, ook in de zaal wordt de adem ingehouden en er vloeien tranen. "Een heel mooi liedje, met verfijnd pianospel. En je keek de zaal in, het kwam over", somt jurylid Van Tiggele op. Hij houdt van de hese klank van de stem van Emma, maar drukt haar op het hart vooral heel goed voor die stem te zorgen: "Zodat je er lang mee kan toeren, want misschien ga je dat doen."

(Tekst loopt door onder de video)

Finale Noord-Hollandse voorronde het Regio Songfestival - NH Nieuws

Landelijke finale

De afsluitende ronde van het Regio Songfestival is de landelijke finale op zaterdag 4 november in de Stadsschouwburg in Utrecht. Daarin strijden de winnaars van alle Nederlandse provincies tegen elkaar. Het festival wordt rechtstreeks uitgezonden door de regionale omroepen en kent dezelfde opzet als het Eurovisie Songfestival: de winnaar wordt bepaald door een combinatie van publieksstemmen en juryoordeel.

De andere Noord-Hollandse kandidaten

De winst is Emma niet in de schoot geworpen. Ze moest het opnemen tegen zeven andere talenten, uit verschillende muzikale disciplines. Alle acts mochten in de Wisseloordstudio's in Hilversum een opname van hun lied maken en ze zijn door NH geportretteerd. Die portretten en andere artikelen over het Regio Songfestival zijn bij elkaar gebracht op de themapagina.

In het kort de acht kandidaten die de uitdaging aangingen:

Dit waren alle acht kandidaten van het Regio Songfestival - NH Nieuws

Kijk hier alles terug van het Regio Songfestival

Culture Club bij NH Nieuws

In het nieuwe programma Culture Club gaat NH Nieuws op bezoek bij cultuurmakers uit onze provincie om ze te vragen naar hun drijfveren. Alle afleveringen van Culture Club zijn te bekijken op deze speciale pagina.

Culture Club is elke week te zien op NH televisie op donderdag vanaf 17.10 uur en dan elk uur herhaling.