Ga naar Content

Verslagenheid na overlijden wielrenner Mark Groeneveld (20): "Het is een verschrikking"

Tino Haakman (rechts op de foto) is al twee dagen van de rel door het nieuws van het overlijden van Mark Groeneveld. De 20-jarige Enkhuizenaar overleed gisteren plotseling in Hongkong. Haakman kende de West-Fries goed. "Dit is echt een bonk ellende."

Foto: NH Nieuws

De wielrenner van de continentale Canadese ploeg XSpeed United zakte maandag plotseling ineen, vermoedelijk door een hartaanval, meldt zijn team. Hij deed zondag in Hongkong nog mee aan de Sun Hung Kai Properties Hong Kong Cyclothon.

Plotseling

Haakman, die zelf actief is voor wielervereniging West-Frisia, hoorde het nieuws over de jonge wielrenner gisterochtend. "Ik heb contact met de familie", vertelt hij over de telefoon aan NH. "Dit is echt verschrikkelijk, een jongen van twintig die zo plotseling overlijdt."

Haakman, zelf ook woonachtig in Enkhuizen, had zondag nog contact met Groeneveld. "We hebben het gehad over West-Frisia. We hebben daar nog wat renners nodig voor volgend jaar. Hij fietst ook bij ons, het afgelopen jaar heeft hij nog een paar keer voor ons gereden."

"Hij was echt iemand die vol voor het wielrennen leefde, wielrennen was alles voor hem"

Tino Haakman over de overleden Mark Groeneveld (20)

Groeneveld was volgens Haakman een rustige jongen met veel kennis. "Het was echt iemand die vol voor het wielrennen leefde, dat was alles voor hem. Mark was iemand die geen gekke dingen deed, hij leefde voor de sport. Uitgaan deed hij bijvoorbeeld nooit."

Karakter

Naast een toegewijde renner had de twintigjarige ook veel talent, zag Haakman. "Hij was een van de rapste renners van Noord-Holland, ik denk dat er maar weinig met hem naar de streep konden komen (in een sprint, red.)." Groeneveld kreeg wel regelmatig met tegenslagen te maken. "Hij heeft veel valpartijen meegemaakt. Maar Mark had een heel goed karakter, dus daar maalde hij niet om."

De ervaren renner leeft mee met de familie van Groeneveld. "Het is echt een verschrikking. Hij is nu nog in Hongkong, dus het duurt nog even voor hij hier is. Ik ben al twee dagen van de rel, dat mag je gerust weten."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.