Ga naar Content

Bankjes in Amsterdam-West weggehaald na overlastmeldingen

De gemeente Amsterdam gaat deze maand een aantal bankjes verwijderen in stadsdeel West na overlastmeldingen van omwonenden. Het gaat om bankjes aan de Bos en Lommerweg, tussen de Willem de Zwijgerlaan en de Admiraal de Ruijterweg. Volgens het gemeentebestuur gaat het om een proef.

Foto: Google Street View

Volgens de gemeente is het aantal meldingen over overlast op de Bos en Lommerweg de afgelopen maanden toegenomen. "Bewoners en ondernemers klagen over jongeren en volwassenen die daar hangen, alcohol drinken, drugs gebruiken en dealen en veel troep achterlaten", laat stadsdeelbestuurder Esther Fabriek weten in een brief aan buurtbewoners. Ook zou er sprake zijn van geluidsoverlast.

Proef

De bankjes staan iets meer dan twee jaar op het stukje straat, dat tussen 2019 en 2021 een herinrichting onderging. Volgens Fabriek werd buurtbewoners en ondernemers toen al beloofd dat de bankjes zouden worden verwijderd als er overlast zou zijn.

De bankjes worden deze maand verwijderd. Volgens de gemeente gaat het voorlopig om een proef. "Er wordt na een half jaar en na een jaar gekeken hoe het gaat met de overlast op de Bos en Lommerweg", schrijft Fabriek.

Het stadsdeel benadrukt dat het weghalen van bankjes niet de enige maatregel tegen de overlast is. Zo geldt er sinds mei ook een alcoholverbod in de omgeving. "Politie en handhaving controleren die locaties regelmatig en spreken overtreders aan op hun gedrag. Als het nodig is geven ze waarschuwingen of boetes."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]