Ga naar Content

Mysterieuze zoem houdt Wijk aan Zeeërs al maanden uit hun slaap

Wijk aan Zeeërs hebben al maanden last van een aanhoudend zoemend geluid. Vooral 's nachts is het zo goed te horen, dat het velen uit de slaap houdt. De bron van het geluid is tot nu toe niet gevonden.  Zelfs nachtelijke metingen door de omgevingsdienst hebben de oorzaak van het gebrom niet kunnen achterhalen. 

Foto: NH Nieuws/Elke Ross

Op social media klagen de dorpelingen steen en been. Er wordt gespeculeerd waar het vandaan komt. Tata, Tennet? Niemand heeft het antwoord.

Slapeloze nachten

Judith Hijdendaal is een van hen. Zij hoort het gezoem constant het laatste half jaar. "Ik word er soms wakker van", klaagt ze.  Deze bewoonster van Wijk aan Zee dacht in eerste instantie dat het geluid van Tata Steel kwam, maar vrij snel kwam ze er achter dat dat niet kan.

Het gaat om een ander type geluid. Ze neemt ons mee naar de plek waarvan ze vermoedt dat het de bron is: een regelhuisje van het kabelbedrijf.  Eenmaal op die plek aangekomen, hoort ze echter niets. "Het blijft een mysterie", verzucht Judith.

In de video's hieronder zie je de reacties van Judith en andere geplaagde inwoners van Wijk aan Zee. 

Tekst gaat door onder de video.

Judith slaapt slecht door mysterieuze zoem in Wijk aan Zee - NH Nieuws

Jarenlang gepiep

De buurvrouw van Judith, Mariël de Wit, hoort het vervelende gepiep al jaren. "Ik kan wel slapen hoor", lacht Mariël. "Maar het is en blijft vervelend." Mariël denkt wel dat het irritante gezoem wel van Tata Steel komt. "Of dat echt zo is, weet ik niet zeker natuurlijk."

Tekst gaat door onder de video.

Mariël al jarenlang last van het gezoem in Wijk aan Zee - NH Nieuws

Mysterie

Lia Heydenreich runt samen met haar man een bed and breakfast in Wijk aan Zee. Ze heeft ook last van het mysterieuze geluid. "Ik denk dat het uit het noorden komt. Dat is het enige wat ik weet." Net als andere bewoners heeft ze vooral 's nachts last van het gezoem. Lia overweegt melding te gaan maken bij de Omgevingsdienst.

Tekst gaat door onder de video.

Lia overweegt een klacht in te dienen tegen het gezoem in Wijk aan Zee - NH Nieuws

De omgevingsdienst onderzoekt

De Omgevingsdienst is al op de hoogte. "We letten specifiek op geluidsklachten en geluidsoverlast. We doen extra onderzoek in Wijk aan Zee. We zijn op de hoogte dat een aantal inwoners van Wijk aan Zee sinds januari een zoemend geluid hoort," zegt Anemiek Bots van de Omgevingsdienst. 

Sindsdien heeft de Omgevingsdienst drie keer 's nachts geluidsmetingen gedaan, de laatste keer eind september. Daarbij is de oorzaak van de  overlast niet achterhaald. "Het blijft wel onze aandacht houden", verzekert ze. 

Dat betekent niet dat aankaarten zinloos is. "We roepen mensen op om geluidsoverlast bij ons te blijven melden, dan kunnen wij hier gericht onderzoek naar blijven doen," adviseert Annemiek Bots van de Omgevingsdienst.

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]