Ga naar Content

Huizer Museum was wat 'introvert'; directeur Christian Pfeiffer wil meer naar buiten treden

De afgelopen jaren is het Huizer Museum 'wat in zichzelf gekeerd' geweest. Daarnaast zijn het woelige tijden geweest met een pandemie, wat gesteggel met de gemeente en een enigszins verouderd pand. De nieuwe directeur Christian Pfeiffer wil graag meer bezoekers en vooral meer zichtbaar zijn.

Directeur/Conservator Christian Pfeiffer van het Huizer museum - Foto: Pieter Witte

Hij is nog maar dik vier maanden aan de slag als directeur van het Huizer Museum, maar Christian Pfeiffer heeft het al behoorlijk druk gehad. Om een indruk te krijgen voor welke klus hij komt te staan, heeft hij eerst drie maanden lang gesprekken gevoerd met belanghebbenden van het museum.

Oordeel zelf

Maar ook 'gewone' mensen heeft hij door het museum laten lopen om daarna hun mening te vragen over de collectie, het pand en andere zaken die hen opvielen. Die inventarisatie vond Pfeiffer nodig, omdat het museum een beetje ondergeschoven is geraakt. De aandacht verslapte wat toen er sprake zou zijn van een verhuizing; sommige zaken in het huidige pand werden daardoor niet meer helemaal goed bijgehouden.

Nadat bezoekersaantallen ook terugvielen tijdens de pandemie, werd het financieel toch krap. Het hele interieur verdient inmiddels iets meer liefde en verzorging. Maar ook dus door het idee dat het museum op termijn zou gaan verhuizen, is er steeds minder aandacht gegaan naar zaken als bijvoorbeeld het vloerkleed of de presentatie van de collectie.

Donaties

Financiering blijft een uitdaging voor Pfeiffer. Nadat de ambitie van de gemeente wat te groot voor het budget bleek, werd onder andere de verhuizing van het museum op de lange baan geschoven. Wel droomt de kersverse directeur op termijn van een andere of misschien zelfs wel meerdere, kleine locaties. Op dit moment is het museum nog deels afhankelijk van goedwillende donateurs.

Christian Pfeiffer druk bellend voor het Huizer museum - Foto: Pieter Witte

Pfeiffer wil het museum aantrekkelijker en bekender maken. Zo wil hij niet alleen de Huizer verhalen vertellen maar juist ook die uit het hele Gooi. Zo moet de verbinding tussen lokaal en regionaal gemaakt worden.

Van nul tot nu

Wat betreft Huizen zelf moet de lijn van het museum wat Pfeiffer betreft 'van boeren naar vissers naar bouwers' zijn. De ontwikkeling van het dorp zogezegd. Uiteraard komt de Huizer klederdracht aan bod in de collectie. "Het is eigenlijk gewoon haute couture", zegt Pfeiffer trots. Overigens denkt hij dat we delen van de klederdracht nog wel eens terug zouden kunnen gaan zien in het straatbeeld, als onderdeel van het zoeken naar een eigen identiteit bij jongeren.

Op dit moment richt het museum zich nog wel op de lokale historie. En daar kunnen pareltjes van ontdekkingen bij zitten. Een expositie die geheel om de Huizer schilder Cor van Tricht draait, is bijvoorbeeld momenteel te bewonderen. Zijn werken van Gooise landschappen zijn voor iedereen herkenbaar.

Mooie toekomst

De expositie is een voorbeeld van hoe Pfeiffer met 'gevoel en emotie' naar schilderijen kijkt en hoe hij met hetzelfde gevoel en dezelfde emoties het museum opnieuw wil inrichten en op de kaart wil zetten. Voor het presenteren van de collectie is een eerste stap gezet: van het Singer museum krijgt Pfeiffer vitrinekasten die ooit in het Rijksmuseum hebben gestaan.

En ook om de bezoekersaantallen weer omhoog te krijgen, zijn volgens Pfeiffer de ingrediënten aanwezig: "Het Huizer Museum heeft een energiek team, een prachtige collectie en een locatie waar voorlopig nog genoeg mogelijkheden zijn. Bovendien is Huizen zelf een parel van een dorp waar de verhalen op de stoep lijken te liggen."

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]