Ga naar Content

Amsterdamse Ruben verovert de Dutch Design Week met zijn 'eigenzinnige' creatie

De Amsterdamse Ruben de Haas (35) staat met een wel heel bijzonder ontwerp op de Dutch Design Week in Eindhoven. Namelijk een gloeilamp met als peertje een eierschaal, oftewel: de eilamp. Zijn creatie roept een hoop vragen, maar ook enthousiasme op bij de bezoekers van het evenement. "Het maakt niet uit wat ik ervoor vraag, mensen willen het graag hebben."

Foto: Foto: Ruben de Haas (bewerkt)

Het is letterlijk wat je denkt wat het is: een lamp, gemaakt van een eierschaal. Hoe het werkt? Ruben heeft een eierschaal op een kleine ledlamp gedraaid. "Het licht gaat dwars door de eierschaal heen, die zijn heel lichtdoorlatend. Verder heb ik er helemaal niks mee gedaan", vertelt hij al lopend door Eindhoven aan NH.

De meest gestelde vraag aan hem bij zijn booth van de Dutch Design Week is dan ook: zijn het echte eierschalen? Ruben: "De tweede is of ze ook breekbaar zijn. Dan trek ik de vergelijking met een gewone gloeilamp en dan valt het kwartje snel."

Tekst loopt door onder de video

Ruben krijgt van veel mensen de vraag hoe hij op het idee van de eilamp is gekomen. "Dit idee kwam een paar jaar geleden binnen", vertelt hij. "Toen werkte ik bij een reclamebureau in Amsterdam. Dan ben je de hele dag dingen aan het bedenken en ik denk ook veel in beeldtaal."

Zodoende ontwikkelde de eilamp zich in zijn hoofd. "Als ik een idee heb, photoshop ik het eerst altijd om te zien hoe het eruit ziet. Dat zag er heel leuk uit. Ik heb het op Instagram gepost en ik kwam het laatst weer tegen. Daardoor werd ik heel benieuwd hoe het er in het echt uit zou zien."

Foto: Ruben de Haas

En zo geschiedde: de eilamp werd geboren. Ruben was verrast over hoe mooi het licht was wat door de eierschaal heen kwam. "Het is zo'n mooi zacht licht. Omdat ik echte eierschalen gebruik, zie je de structuur van de schil er goed in. Die is heel verschillend bij elk ei."

De designer begon zijn creatie met veel enthousiasme te delen. Na een mailtje aan de Dutch Design Week kreeg hij te horen dat hij welkom was. "Nu ben ik tweehonderd eieren verder", lacht Ruben.

Betekenis

In eerste instantie zat er niet echt een boodschap achter de eilamp. Ruben vertelt dat hij er gewoon mee aan de slag is gegaan. Maar tijdens het project is hij ergens achter gekomen. "Ik ben vervormde eieren tegengekomen, zogenaamde b-eieren. Die zijn te lelijk voor de consument en belanden niet in de supermarkt. Het zijn verder wel prima eieren, die bijvoorbeeld worden verkocht aan bakkers."

Door die vervormde eieren kreeg de ontwerper direct inspiratie voor een nieuwe serie. "Ik wil de dialoog openen over wat we zien als goed en mooi, en wat wordt achtergehouden voor ons als consument."

Tekst loopt door onder de foto's.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

De eilamp is al te koop op de website van Ruben. "Mensen mogen vandaag kiezen of ze 29 of 49 euro willen betalen. De meesten kiezen voor 29, maar een aantal ook voor 49. Dan vragen ze: 'Wat is het verschil?', waarop ik antwoord: 'Twintig euro'. Maar ik merk dat niet het zoveel uitmaakt wat ik ervoor vraag, mensen willen het gewoon heel erg graag hebben."

Ruben en zijn eilamp zijn nog tot en met zondag te bewonderen in het Piet Hein Eek-gebouw in Eindhoven.

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.