Ga naar Content

persbericht: Emma Koning - Mag het licht nog één keer aan

Emma Koning is de overtuigende winnares van de Noord-Hollandse voorronde van het Regio Songfestival. In een bomvol theater de Liefde in Haarlem streed de jonge inwoonster van De Goorn samen met Het Verbondt (Ouderkerk aan den Amstel) en Dean Presley uit Alkmaar om de eer om onze provincie te mogen vertegenwoordigen. De jury koos voor Emma, omdat die in ogen van de deskundigen als artiest het meest compleet was.

Foto: NH Nieuws

Wie is Emma

Emma Koning is 22 jaar oud en woont in De Goorn. In een gezin waar muziek een vanzelfsprekende plaats inneemt, begint ze al vroeg met spelen: "De appel valt niet ver van de boom. Mijn moeder zingt namelijk ook, en mijn vader heeft vroeger piano gespeeld. Op mijn 3e begon ik te pingelen op de keyboard van mijn vader, en op mijn 7e begon ik met pianoles."

Tijdens een stage in Amerika begint Emma Koning steeds meer haar weg te vinden in het schrijven van nummers. Geïnspireerd door de pop, soul en jazz in Kansas, schrijft ze teksten die zijn gebaseerd op gebeurtenissen die impact op haar leven hebben. Haar stem en de piano; meer heeft ze niet nodig.

Muziek is voor Emma niet alleen vermaak. Het is ook een manier om om te gaan met wat ze in haar leven meemaakt: "Het is een soort therapie en maakt me tot wie ik ben en wil zijn. Ik ben erachter gekomen dat mijn teksten mensen inspireren en troost geven. Dit vind ik prachtig en is ook de reden waarom ik mijn hele leven muziek wil blijven maken."

Een gezonde stem

In een van de eerste video's voor het Regio Songfestival, waarin we met Emma kennismaken, geeft ze zwemles aan kinderen. Ze geniet er zichtbaar van, maar heeft tot haar verdriet moeten besluiten ermee te stoppen: "Dat mag niet meer vanwege mijn stem." Ze heeft een aandoening aan haar stembanden, het vele lawaai in het zwembad en de chloorlucht maakten dat haar stem hoorbaar achteruit ging. "Omdat ik daardoor geen inkomen meer had, sta ik tegenwoordig fulltime achter de balie van een weghotel in Oostzaan." Ze hoeft haar stem dan minder te belasten. Maar dat alleen is niet voldoende: in december wacht ook een operatie, waar haar stembanden langdurig van moeten opknappen.

Vlammen in 2024

Voor het Regio Songfestival schreef Emma een Nederlandstalig nummer. Van sommigen hoort ze dat die door het nummer meer geraakt worden dan door haar Engelstalige repertoire. Voor Emma geen reden het roer meteen om te gooien: "de nummers die ik nu schrijf, zijn toch weer in het Engels." In welke taal een nummer gezongen wordt, hangt ook af van de melodie van het lied. De woorden die daarbij in haar opkomen, geven de richting aan. "Misschien neem ik een voorbeeld aan Racoon en ga ik het combineren."

Een ander plan voor komend jaar is meer structuur aan te brengen in het uitbrengen van nummers: "ik wil niet meer zomaar af en toe een nummer plaatsen, maar ze opsparen voor een EP". En ze is met een heel spannend plan bezig: "maar daar kan ik nu nog niets over zeggen."

Emma Koning - deelnemer Regio Songfestival - Foto: Emma Koning

Kijk hier de uitzending over Emma

Dit is Emma Koning - NH Nieuws

Luister hier Mag het licht nog één keer aan