Ga naar Content

Kwetsbare ouderen flat IJdoornlaan opgesloten door kapotte lift: "Je voelt je nu echt wel oud"

Bewoners van een appartementencomplex aan de IJdoornlaan in Noord kunnen door onderhoudswerkzaamheden drie weken lang geen gebruik maken van de lift. Als alternatief heeft woningbouwvereniging Ymere wel een en ander geregeld, zoals een stoeltjeslift en boodschappensjouwers, maar voor sommige kwetsbare ouderen is dat echt te weinig, vertelt een thuiszorgmedewerker. "Die kunnen weken geen kant op".

Stoeltjeslift - NH Nieuws

"Ik kan wel lopen, maar zes etages gaat niet", vertelt een bewoonster. Om de stoeltjes zoveel mogelijk te mijden probeert ze haar uitjes te combineren. Ook voor het wegbrengen van haar afval heeft ze een creatieve oplossing gevonden: "Ik doe het in kleine zakjes, want zo'n grote meenemen gaat niet zonder lift."

Toch zijn er ook bewoners die helemaal niet meer naar beneden komen. Dat vertelt Esma van Zuiverhart Thuiszorg. Ze verzorgt meerdere mensen in het pand en maakt zich zorgen over hun toestand nu ze geen gebruik kunnen maken van de lift: "Ze vergelijken zichzelf met een hond in een kooi, of een gevangene in een gevangenis", zegt ze. Volgens haar komt dat met name omdat de mensen niet op de stoeltjes kunnen blijven zitten, maar op elke verdieping moeten overstappen. Ook werken de stoeltjes niet altijd.

Een andere bewoonster van het pand beaamt dat de stoeltjes soms niet werken, maar volgens haar komt dat ook omdat mensen ze niet goed gebruiken: "Ze laten hem niet helemaal uitlopen, dan laden ze ook niet op. Maar mensen van tachtig begrijpen dat niet", zegt ze. 

Foto: AT5

Betere instructies

Volgens Ymere zijn de stoeltjesliften niet de ideale, maar wel de enig mogelijke oplossing. Dat is volgens de verhuurder gebleken uit een voorafgaand onderzoek. Daarnaast heeft één bewoner een tijdelijke nieuwe plek gekregen en is er tilhulp geregeld in het pand, die bewoners met hun boodschappen of rollators kan helpen. Ymere zegt te gaan kijken of er betere instructies voor het gebruik van de trapliften kunnen komen.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]