Ga naar Content

Gerelateerde videos

Besties: Een leven lang hartsvriendinnen, tweelingzussen en ouwe hoeren op de Amsterdamse Wallen

"Wat de één niet weet, weet de ander, en samen weten we alles." Louise en Martine Fokkens zijn bekend geworden als ouwe hoeren die een groot deel van hun leven hebben doorgebracht op de Amsterdamse Wallen. Maar de tweelingzussen zijn ook hun hele leven hartsvriendinnen die niet meer zonder elkaar kunnen. 

De jonge tweeling Louise en Martine - Foto: NH Nieuws

De zussen kunnen zich een leven zonder elkaar niet voorstellen. We denken hetzelfde en voelen dezelfde pijn. "Toen Louise moest bevallen van haar eerste kind voelde ik me de hele nacht niet lekker", zo herinnert Martine zich.  Alles doen ze het liefst samen en dat vinden ze helemaal niet gek. "Nee gek wordt je pas als je elkaar te weinig ziet", aldus Louise. 

Eenentachtig jaar samen en onafscheidelijk van elkaar. De dagen dat ze zonder elkaar doorbrachten zijn op één hand te tellen. Toen Martine eens eerder met man en kinderen op vakantie ging naar Spanje was dat maar lastig. Martine's man Jan haalde opgelucht adem toen eindelijk ook Louise in Spanje aankwam: "Ze is zo onrustig en lastig zonder jou."

Ouwehoeren Louise en Martine Fokkens - Foto: NH Nieuws

Dat ze beiden hetzelfde werk gedaan hebben op de Wallen vinden ze zelf niet bijzonder. Terwijl Louise achter het raam stond deed Martine schoonmaakwerk. "Stond ik ramen te lappen en dan vroegen ze: ga je mee?" Zo rolde ook Martine vanzelf in de business. Geen bewuste keuze, maar vanwege de armoede moest er geld op de plank komen. 

Martine en Louise aan het werk op de Wallen - Foto: AT5

Inmiddels hebben de zussen Amsterdam achter zich gelaten en wonen ze lekker 'buiten' in IJmuiden. En dus zijn ze regelmatig op het strand te vinden voor een frisse neus. Maar vooral voor een bezoek aan hun favoriete strandtent met een gefrituurde lunch en een borrel. Ze krijgen nooit genoeg van elkaar en zijn al 81 jaar 'elkaars allesies'.

Wie is jouw bestie?

Op Facebook hebben wij honderden vrienden, maar er is maar één Bestie: je allerbeste vriend of vriendin op wie je altijd kunt rekenen, met wie je onbedaarlijk kunt lachen, lief en leed deelt en bij wie je geheimen veilig zijn.

Aanmelden of reageren? Stuur een mail naar [email protected]