Ga naar Content

Extra waterberging in Heemskerkerduin tegen vernietigende clusterbuien

Na jaren van onderzoek en overleg krijgt het Heemskerkerduin een extra waterberging. Sierteler Robbert de Wit is blij dat er een stap is gezet. In 2014 veroorzaakte een vernietigende clusterbui enorme schade onder de telers. Enkele jaren later herhaalde dit rampscenario zich weer. De nieuwe berging moet de ergste problemen oplossen. 

Na hevige regenval kan het overtollige water in de waterberging worden opgevangen, waardoor overstromingen in kassen en schuren worden voorkomen. Het project in het Heemskerkerduin is het tweede van drie projecten. De Heemskerker Watertuinen aan de Kleine Houtweg werd vorig jaar al gerealiseerd. 

Tekst gaat door onder de foto.

Foto: NH / Loïs Iglesias

Een aantal jaar geleden barstte voor het laatst de ellende los, vertelt tuinder Rob Beentjes. "Het begon flink te regenen en omdat je het al een paar keer eerder hebt meegemaakt, houd je de slootjes toch maar goed in de gaten. Op een geven moment dacht ik: nou het gaat toch wel heel hard."

Zijn schuur en kas, ze stonden beide twintig centimeter onder water. Wat doe je dan? "Niks. Wachten tot het water begint te zakken en je kunt pompen. Het was een chaos, alles stond onder water. Het heeft me rond de 40.000 euro gekost. Tja, je kan kwaad worden, maar dat helpt ook niet", zegt Beentjes. 

"Het heeft me rond de 40.000 euro gekost. Tja, je kan kwaad worden, maar dat helpt ook niet"

Rob Beentjes, tuinder

Hij heeft drie keer meegemaakt dat finaal misging. "Als het langer dan 24 uur duurt, gaan de meeste bollen van de wortels af en dan heb je een probleem. Je kan de schade op niemand verhalen."

Het is niet alleen de hevige regenval die de slootjes doet overstromen, daar komen ook nog eens de volgelopen bassins bij. "Als je meer water krijgt dan je gebruikt, dan raken ze vol en ga je in de sloot lozen. Die hebben te weinig capaciteit, dus ook daarom moet er een waterberging komen."

Niet meer 

Sierteler Robbert de Wit uit Heemskerk is bestuurder bij LTO Noord. Hij kaartte het probleem in 2014 al aan met de organisatie voor boeren en tuinders. Vergeefs, want de overheden zagen het als calamiteit waar je je niet op kunt voorbereiden. 

Toen ze het na de volgende overstroming nogmaals meldden, werd de boel eindelijk in werking gezet. "We zijn er al negen jaar mee bezig." Juist in het Heemskerkse tuindersgebied is het hard nodig. "Dit gebied is lastig qua afwatering, omdat de percelen naar beneden aflopen vanaf de duinen."

Locatie

De nieuwe waterberging komt op de Wentweg. "Deze kavel ligt goed qua hoogte, dicht tegen de bosrand, met een naastgelegen sloot. Dat is essentieel om het water naar de noodberging te kunnen laten stromen en zo in het gebied snel te zorgen voor droge voeten", legt De Wit uit. 

De berging wordt volgens plannen in 2025 ingericht. "Volgens mij moet de eerste nog officieel geopend worden." In ieder geval is de intentieovereenkomst tussen PWN, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, gemeente Heemskerk en LTO Noord getekend.

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]