Ga naar Content

Joodse scholen maandag weer open, beveiliging opgeschroefd

De drie Joodse scholen in Amsterdam gaan maandag weer open. Dat is de uitkomst van een overleg van de scholen met onder meer de gemeente en het Centraal Joods Overleg (CJO). De gemeente heeft in dat overleg toegezegd dat de beveiliging bij de scholen vanaf maandag wordt opgeschroefd.

Foto: AT5

De drie scholen in Buitenveldert, Rosj Pina, Maimonides en Cheider, bleven vrijdag dicht. Dat deden de scholen uit voorzorg, nadat voormalig Hamas-generaal Khaled Meshaal moslims wereldwijd had opgeroepen om de 'Palestijnse zaak te steunen'. De scholen eisten dat er continu bewakers bij de scholen zouden komen te staan, maar kregen dat in eerste instantie niet. 

Per dag naar de situatie kijken

Cheider bleef ook zondag dicht, een dag waarop normaal gesproken wel les wordt gegeven op de school. Rosj Pina en Maimonides zijn altijd al dicht op zondag. Bestuursvoorzitter van Cheider Herman Loonstein, liet vrijdag aan AT5 weten dat er toen nog geen besluit was genomen over maandag. De gemeente bevestigt dat het in het overleg van zondag heeft toegezegd de beveiliging bij de drie scholen op te schroeven. 

Dat de scholen maandag weer opengaan, betekent niet automatisch dat dat de komende tijd ook zo blijft. "De scholen hebben nadrukkelijk aangegeven dat per dag wordt gekeken naar de situatie en dat zij indien daar aanleiding toe is weer tot sluiting over zullen gaan", zegt Chanan Hertzberger, voorzitter van het CJO.

Gehele verklaring Chanan Hertzberger, voorzitter CJO

De in Amsterdam gevestigde Joodse scholen Rosj Pina, Maimonides en het Cheider gaan morgen weer open. De genoemde scholen zagen zich afgelopen vrijdag naar aanleiding van de oproep van terreurorganisatie Hamas om overal ter wereld Joden aan te vallen en te doden, genoodzaakt hun deuren te sluiten.

Na de toezegging van de gemeente Amsterdam dat de beveiliging wordt opgevoerd hebben de scholen, na intensief beraad met het Centraal Joods Overleg (CJO), veiligheidsorganisatie Bij Leven en Welzijn, de gemeente Amsterdam en de relevante veiligheidsdiensten, besloten morgen weer open te gaan. De scholen hebben nadrukkelijk aangegeven dat per dag wordt gekeken naar de situatie en dat zij indien daar aanleiding toe is weer tot sluiting over zullen gaan.

Hoewel het CJO verheugd is dat de gemeente Amsterdam heeft besloten de beveiliging van de scholen te intensiveren willen wij, als vertegenwoordiger van de voornaamste Joodse organisaties in Nederland, samen met vertegenwoordigers van de Joodse scholen op zo kort mogelijke termijn in gesprek treden met de relevante overheidsinstantie om te praten over maatregelen die vrij en ongestoord Joods onderwijs in Nederland blijvend mogelijk maken.

Lees ook