Start van hoofdcontent

Uitgeest

nl

Erfgoedpark brengt eerbetoon aan bijzondere uitvinder uit Uitgeest

11 oktober 2023, 06.30 uur · Aangepast 11 oktober 2023, 06.57 uur · Door Bart van Zutphen

Niet veel mensen weten het, maar het was Uitgeester Cornelis Corneliszoon die rond 1600 de houtzaagmolen bedacht. Hiermee leverde hij een belangrijke bijdrage aan de economische vooruitgang van Nederland aan de vooravond van de Gouden Eeuw. Je leert er alles over op Erfgoedpark De Hoop in Uitgeest. Daar wordt vandaag een informatiepunt voor regionale geschiedenis geopend. 

Opening informatiepunt regionale geschiedenis Uitgeest - NH Nieuws

Cornelis Corneliszoon

In de pas gerestaureerde houtdroogloods kun je informatie vinden over de uitvinding van de houtzaagmolen en de bewoningsgeschiedenis van het Oer-IJ gebied. De Stichting Cornelis Corneliszoon wil met het informatiepunt ook een hommage brengen aan de Uitgeester en zijn belangrijke uitvinding.

"Een ultiem doel is de bouw van een nieuwe werkende houtzaagmolen op het Erfgoedpark", aldus Arie Zonjee van de Stichting Cornelis Corneliszoon. "Weinig mensen weten van het bestaan van Cornelis Corneliszoon. Met dit informatiepunt hopen we nieuwe generatie aan te sporen innovatief te zijn. Kijk naar de huidige windmolens die de energie opwekken."

"Met dit informatiepunt hopen we nieuwe generatie aan te sporen innovatief te zijn"

Arie Zonjee, Stichting Cornelis Corneliszoon

Oer-IJ

Dit project is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met stichting Oer-IJ. Deze stichting wil meer aandacht voor de kwaliteit en kwetsbaarheid van het Oer-IJ gebied.

Langs het huidige informatiepunt stroomde tot aan het begin van de jaartelling een tak van de Rijn, die bij Castricum in zee uitmondde. Het bijzondere landschap dat daar aan herinnert staat zwaar onder de druk. "We hopen dat met het uitdragen van informatie die ontwikkeling mogelijk gekeerd kan worden", meent de stichting. 

Vrije toegang

Het informatiepunt op het park is vrij toegankelijk voor publiek. Iedereen kan er zo in en uit lopen. De locatie maakt deel uit van verschillende wandel- en fietsroutes in het recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer.  

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]