Start van hoofdcontent

Beverwijk

nl

Twee steekwonden maar de vraag blijft: wie stak bij steekpartij De Walvis Beverwijk?

10 oktober 2023, 19.00 uur · Aangepast 11 oktober 2023, 16.19 uur · Door Thomas Jak

De ene broer werd gestoken in zijn hoofd, de ander in zijn zij, nét langs zijn milt. Ze vochten bijna twee jaar geleden met een groep van misschien wel twintig andere mannen op de parkeerplaats van sporthal De Walvis in Beverwijk. Vier vrienden van rond de 21 jaar uit Beverwijk en Velsen-Noord stonden daar vandaag voor terecht. Een reconstructie van de dag van de vechtpartij, aan de hand van de verhalen in de rechtszaal.

Onderzoek op parkeerplaats Beverwijk - Foto: NieuwsFoto.nl / Chris Soellaart

Op zondag 17 oktober loopt een oude bekende van verdachte A. langs als hij met nog vier of vijf vrienden in de Zeestraat in Beverwijk aan het hangen is rond de coffeeshop. Het is laat in de middag. De verdachte en de voorbijganger zijn oude bekenden en kennen elkaar van een eerdere ruzie op het voetbalveld. Die ruzie sluimert nog steeds en nu ze elkaar zien laait die hevig op.

Beroving

A., zijn medeverdachte C., en een paar andere jongens lopen op de passerende man af en gaan om hem heen staan. Dat is te zien op camerabeelden.

"Wat deed hij?", zou een vriend van A. hem later die dag vragen via de app Snapchat. "Stoer kijken", antwoordt die. 

De groep pakt de man zijn Louis Vuitton-zonnebril af en ritsen zijn dure jas van Moncler open. De man geeft een duw terug, maar A. 'gaf hem een hoek, hij ging knock out', schept hij zelf later op in een bericht aan vrienden. 

"Hij zei dat ie me ging opzoeken en neerschieten als ik niet naar de parkeerplaats van De Walvis zou komen"

Verdachte A.

Het slachtoffer gaat, als hij is bijgekomen, zonder jas en zonnebril naar huis. Die hebben C. en derde verdachte B. als buit verdeeld, blijkt uit berichten tussen de bevriende verdachten.

De beroofde man vertelt zijn vriendin wat er gebeurd is. Zij barst in huilen uit. Haar broer treft haar in tranen aan en besluit 'iets aan de situatie te gaan doen'.

Hij belt en bericht A., die samen met C. en wat andere vrienden na de diefstal en klap in de buurt iets is gaan eten. "Hij zei dat ie me ging opzoeken en neerschieten als ik niet naar de parkeerplaats van De Walvis zou komen om te praten", zegt A.

"Kom je nog, of ben je bang?", daagt de broer hem uit.

Tekst loopt door onder de foto's van 17 oktober 2021.

En dus gaat A. maar. Wat er op die parkeerplaats daarna precies gebeurt, wie de vechtpartij precies begint en hoeveel mensen er precies aanwezig zijn, hangt af van aan wie je het vraagt. 

Zeker is dat de ene partij op de parkeerplaats bestond uit de vader en twee broers (nu 22) van de vrouw, allemaal deel van de schoonfamilie van de beroofde man. Volgens hen en andere getuigen op de parkeerplaat sprongen er plotseling zo'n twaalf tot vijfentwintig mannen uit de bosjes, zwaaiend met messen, stokken en ploertendoders.

'We konden geen kant meer op', zegt één van hen. 

De vader zou daarop snel naar zijn auto zijn gerend om een knuppel te pakken. Dan is de vechtpartij al uitgebroken en wordt één van zijn zoons door een paar man naar de grond gewerkt en tegen zijn hoofd en lichaam getrapt en geslagen. Aan messteken naar zijn hoofd houdt hij sneeën en schrammen over.

De andere zoon wordt op hetzelfde moment door anderen belaagd en in zijn zij gestoken. De wond is acht centimeter diep en gaat ook door zijn rug.

Niet overtuigd

De vader: "Toen heb ik één iemand een klap kunnen geven met mijn knuppel, daarna gleed hij uit m'n hand." Hij zou naar zijn auto zijn gerend en probeerde op de groep in te rijden. Die stoof uiteen, waarop hij zijn zoons in zijn auto heeft weten te krijgen om naar het Rode Kruis Ziekenhuis te racen. Het hele gebeuren zou nog geen minuut hebben geduurd.

Wie de messteken nu daadwerkelijk heeft uitgedeeld, is nog steeds onduidelijk, ook voor de officier van justitie. Niemand heeft dat namelijk zien gebeuren. De vier jongens ontkennen überhaupt een mes bij zich te hebben gehad of te hebben gevochten.

Rambo-mes

Ze wijzen naar de anderen of zeggen niks te hebben gezien. Zij zeggen overigens dat hun groep vechtjassen met een man of zeven veel minder groot was.

Maar tegelijkertijd hebben verschillende getuigen verschillende messen gezien. A. zou zelfs een 30 tot 40 centimeter groot 'Rambo-mes' bij zich hebben gehad. En zeker gedachte vier, R., zou na de vechtpartij in berichten tussen verdachten opgeschept over 'chaos, high kicks, dips (messteken) en veel bloed'. Hij doet dat nu af als grootspraak. 

De officier van justitie heeft tot 15 maanden cel of jeugddetentie gevraagd voor openlijk geweld. De rechter doet later uitspraak.

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]