Ga naar Content
Haarlem

Zandvoortse tattookunstenaars Debbie en Robin schitteren bij internationale wedstrijd

9 oktober 2023, 16.50 uur · Aangepast 10 oktober 2023, 11.25 uur
Door: Paul Tromp · Foto: foto: Debbie Zandvoort

Maar liefst vijf prijzen wonnen ze met zijn tweeën afgelopen weekend in België. Debbie en Robin, die normaal dagelijks tatoeëren in Zandvoort. Ze deden mee aan een internationale tattoo-competitie met veel andere ijzersterke artiesten uit Europa.

"Supervet toch! Ik ben hartstikke trots!" zegt Robin Duisterhof (26) enthousiast. De IJmuidense met knalroze haren heeft een superzwaar, maar ook supersuccesvol weekend achter de rug. Ze won de eerste plek in de categorie 'Best Colour' en werd tweede in de categorie 'Best of the Show'. Ze tatoeëert nog maar drie jaar en mag zich nu al tot de internationale top rekenen. 

Tekst loopt door na de foto.

Robin en Debbie met hun prijzen in België - Foto: foto: Debbie Zandvoort

Afgelopen weekend deed ze samen met haar 'baas' en opleider Debbie 'Zandvoort' (zo kennen de meeste mensen haar, red.) mee aan de Skin Art Tattoo Expo in het Belgische Putte, onder de rook van Mechelen. "Je krijgt daar je eigen 'booth'", legt Debbie uit. "Dat betekent je eigen werkplek. Je zit dan met alle andere deelnemers in een soort van sporthal. En ondertussen loopt er ook publiek rond", legt Debbie uit. De twee moeten het opnemen tegen vooral Zweden, Duitsers en Belgen. Een soort mini-Europees Kampioenschap.

Panter en bloem

Robin doet dus mee in de categorie 'Colour'. Ze heeft van tevoren een kleurvol ontwerp gemaakt van een panter en een bloem en heeft via social media een klant gezocht. In Putte beginnen de twee aan een slijtageslag. De klant, een Nederlandse, moet urenlang stil blijven zitten. "We konden niet veel praten, want we zaten naast een geluidsbox. Schreeuwen is dan ook een beetje overdreven. Af en toe een duimpje naar elkaar en dan weer door."

"Vooraf leer je elkaar wel een beetje kennen, want je brengt dus veel tijd met elkaar door", vertelt Robin. "Op zaterdag ben ik negen uur bezig geweest en op zondag ook. Het was een gevecht tegen de klok, maar we waren allebei supertevreden met het eindresultaat."

Tekst loopt door na de foto.

De tattoo van Robin - Foto: foto: Debbie Zandvoort

Vandaag is Robin moe. Heel moe. "Mijn rug doet zeer en mentaal is het ook zwaar", vertelt ze. Toch is ze gewoon aan het werk aan de Zandvoortse Thorbeckestraat. Debbie ook. Want ook 'de Zandvoortse show' must go on.

Een heel been voor Debbie

Debbie wint zondagavond zelfs de eerste prijs in de categorie 'Best of the Show'. Oftewel: de beste van alle deelnemers. Ze doet in Putte mee in de categorieën 'Leg' en 'Black&Grey'. Haar klant kent ze dan al. "Ze komt uit Hoofddorp en was vorige week nog in de shop. Het leek haar leuk om mee te doen."

Aan Debbie de taak om zowel het onder- als het bovenbeen te tatoeëren. Uiteraard in samenspraak met de klant wordt op zaterdag een adelaar gezet op het bovenbeen. "Dat duurde ruim zeven uur."

Tekst loopt door na de foto.

De adelaar op het bovenbeen - Foto: foto: Debbie Zandvoort

Op zondag tatoeëert Debbie voor de categorie 'Black&Grey' een haai en een schildpad op het onderbeen. Ook een klus van ruim zes uur. "Dat ga je echt wel in je rug voelen. Je bent gefocust op je werk, praat af en toe een beetje tegen elkaar. Maar ze had ook een hoofdtelefoon bij zich en kon zo naar Netflix kijken", legt Debbie uit. "Ondertussen moest ze wel om de drie uur paracetamol slikken, want ze kan door het tatoeëren koorts krijgen."

Tekst loopt door na de foto.

Een haai en een schildpad op het onderbeen - Foto: foto: Debbie Zandvoort

"Ik was aan het einde gesloopt. En dan moet je nog afbouwen ook. Daar heb je dan even geen zin in."

Maar Debbie en de Hoofddorpse zijn dan allebei heel blij met het eindresultaat. "Ik probeer mezelf iedere keer weer uit te dagen en dat is ook nu weer goed gelukt. Ik ben heel trots, maar vooral op Robin. Omdat ze nog maar drie jaar bezig is."

Prijzen in de winkel

Debbie heeft haar prijzen nu voor het raam van de winkel staan, tussen alle andere prijzen. Robin neemt ze later mee naar Zandvoort. "Ze staan nog thuis, want ik wil ze eerst aan mijn familie en vriend laten zien en dan hang ik ze hier bij mijn werkplek op."

Vreugde in Zandvoort, maar hun 'lijdend voorwerpen' moeten nu wel even door de pijn heen bijten. "Vooral morgen zal het wel even zwaar voor ze worden."

Eerder maakten we onderstaande reportage bij Debbie in de winkel. Omdat Zandvoort relatief de meeste tattooshops heeft van Nederland:

Zandvoort telt inmiddels negen tattooshops in het dorp - NH Nieuws

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]