Ga naar Content

Dubbel feest voor Zaanse uitgever: 'zijn' Jon Fosse wint Nobelprijs voor Literatuur

Dubbel feest voor voor Martijn Couwenhoven van uitgeverij Oevers in Zaandam. Hij geeft al jaren de vertalingen uit van de boeken van de Noorse schrijver Jon Fosse. En die Jon Fosse heeft nu de Nobelprijs voor Literatuur gewonnen. Ook zag Couwenhoven de vraag naar de Lupin-vertalingen toenemen nadat het derde seizoen startte op Netflix.

Boeken in een bibliotheek - Foto: Pixabay

Voor Couwenhoven kwam het als een verrassing dat de Noorse schrijver Jon Fosse de Nobelprijs voor Literatuur gistermiddag won: "Ook al is hij al jaren genomineerd, en wordt hij vaak genoemd als kanshebber."

Couwenhoven vertelt dat de winnaar altijd om 13.00 uur bekend wordt gemaakt. "Ik zat om 12.55 uur klaar en dacht: als hij niet wint, ga ik door met mijn werk. Als hij wel wint, dan moet ik nieuwe drukken klaarzetten." Couwenhoven ging naar eigen zeggen even koffie zetten en om 13.05 uur had hij allemaal al appjes en mailtjes binnen. "En toen dacht ik: ongelooflijk!" 

Het menselijk-zijn als rode draad

Couwenhoven omschrijft Jon Fosse als 'een goede schrijver waarvan je hoopt dat hij meer en breder gelezen wordt'. Couwenhoven: "Hij heeft een totaal eigen stijl, die niet te vergelijken valt met andere schrijvers. Hij heeft een breed oeuvre: hij schrijft toneel, kinderboeken en romans. Hij is op alle gebieden actief."

Een rode draad in het werk van Fosse is volgens Couwenhoven 'het menselijk-zijn': hoe we denken en handelen. "Het is een pijnlijke weg, het leven gaat niet over rozen." Wat Couwenhoven raakt is de directheid van Fosse. "Je kruipt in het hoofd van het personage, er zijn veel herhalingen, je moet als lezer echt je best doen."

Unieke leeservaring

Het lezen van een boek van Fosse vergelijkt Couwenhoven met het luisteren naar een moeilijk muziekstuk, waar je een paar keer naar moet luisteren om te horen hoe mooi het in elkaar zit. "Soms heb je twee of drie pagina's gelezen en moet je even twee of drie pagina's terug. Maar als je zijn cadans te pakken hebt, word je meegenomen in iets unieks."

"Als je zijn cadans te pakken hebt, word je meegenomen in iets unieks" 

Martijn Couwenhoven, uitgever

Couwenhoven vertelt dat door de winst van Fosse 'de boekhandels erop duiken'. "Alle zes de romans zijn in herdruk." Maar voor Couwenhoven is het dubbel feest. Ook het derde seizoen over de Franse gentleman-inbreker Lupin op Netflix is van gestart gegaan, en Couwenhoven ziet als uitgever van de vertalingen ook de vraag naar die herdukken toenemen. "Onwijs een feestje dus."

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.