Ga naar Content

Loeizware historische torenspits op kapelwoning van landgoed Beeckestijn gehesen

Specialisten hebben aan de hand van eeuwenoude afbeeldingen de torenspits van de beroemde kapelwoning op landgoed Beeckestijn gereconstrueerd. Vanmorgen werd het loodzware gevaarte met een speciale kraan op z'n plek gehesen. NH was erbij.

Torenspits vervolmaakt Kapelwoning landgoed Beeckestijn - NH Nieuws

In het kort

De kapelwoning op landgoed Beeckestijn wordt gerestaureerd door vereniging Hendrick De Keyser en Leguit en Roos, met een torenspits gereconstrueerd uit oude etsen. Stichting Vrienden van Beeckestijn, vertegenwoordigd door Annette Capelle, heeft de kosten gesponsord. Het gebouw zal na restauratie als recreatiewoning dienen.

Deze samenvatting is gemaakt met AI en gecontroleerd door de redactie.

De kapelwoning werd eind achttiende eeuw gebouwd en is uniek, want het is een van de vroegste voorbeelden van de neogotische bouwstijl in Nederland.

Het gebouwtje bood woonruimte aan personeel, maar was tegelijkertijd een soort decorstuk in het landschapspark rond huis Beeckestijn. Het huisje werd tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw bewoond, maar is sindsdien ernstig vervallen.

Vakantiewoning

Het pand werd enkele jaren geleden gekocht door de vereniging Hendrick De Keyser. Deze club zet zich in voor behoud van monumentale gebouwen in ons land. De vereniging restaureert en probeert waar mogelijk gebouwen een nieuwe functie te geven.

De restauratie van de kapelwoning is in volle gang en gaat nog enkele maanden in beslag nemen. Verwacht wordt dat de grondige opknapbeurt in het voorjaar klaar is. Het huis wordt dan ingericht en als recreatiewoning verhuurd.

Mysterie 

De torenspits werd vandaag met een grote kraan op het gebouw gehesen. Ze is overigens niet helemaal onomstreden. Er zijn weliswaar een aantal oude prenten gevonden waar de spits op te zien is, maar verder weet niemand zeker of de torenspits daadwerkelijk onderdeel van het originele gebouw is geweest.

"De uitdaging bij het maken van deze spits zat 'm in het laten samenwerken van alle specialisten"

Cor Roos, restauratie-aannemer Leguit en Roos

De spits is gereconstrueerd aan de hand van oude etsen. Vakmensen uit de stal van restauratie-aannemer Leguit en Roos hebben het werk gezamenlijk uitgevoerd. In onderstaande video vertelt bouwkundige Cor Roos over de reconstructie van de torenspits.

Tekst gaat door onder de video.

Restauratie-aannemer Cor Roos bij torenspits Kapelwoning in zijn werkplaats - NH Nieuws

Met name de Stichting Vrienden van Beeckestijn heeft zich ingezet voor de reconstructie van de torenspits. "Wij zetten ons in om het landgoed zo mooi mogelijk te maken en zagen de spits op oude prenten, wij vonden het een ontzettend leuk idee om dat element terug te brengen", vertelt Annette Capelle van de stichting. 

De kosten voor de reconstructie van de torenspits zijn gesponsord door de Vrienden van Beeckestijn. Hoeveel geld ermee gemoeid is wil de stichting niet verklappen.

Verwacht wordt dat het werk aan de kapelwoning in het voorjaar wordt afgerond. Komend seizoen is de woning waarschijnlijk voor het eerst voor 'shortstay' te huur via de vereniging Hendrick De Keyser.

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]