Ga naar Content

Zweedse kinderboekenschrijver doopt voormalig station Amstelveen om tot monsterstation

Zweedse kinderen geloven al jaren dat er monsters in het voormalige station van Amstelveen overnachten, maar ook Nederlandse kinderen zullen voortaan vol spanning naar het gebouw kijken. In het oude stationsgebouw runt de Zweedse Johan Elfner (60), auteur van Monsterstation, een Bed & Breakfast. NH bleef een nacht slapen.

Johan Elfner met zijn boek Monsterstation voor het voormalige station van Amstelveen, waarin hij nu zijn Bed & Breakfast runt - Foto: Jessie Eickhoff

In de ruimte waar Johan zijn boeken heeft geschreven, kochten passagiers vroeger hun treinkaartje. En waar nu de eetzaal van het hotel zit, zaten vroeger honderden mensen te wachten op de trein. De rijke historie van het gebouw heeft Johan geïnspireerd om een driedelige boekenreeks te schrijven, waarvan in Nederland nu het eerste deel in de boekhandel ligt.

Tekst gaat verder onder de foto.

Station Amstelveen aan de Stationsstraat nr. 28 met de spoorwegovergang in zuidwestelijke richting (1951) - Foto: Fotoarchief gemeente Amstelveen

Van 4 oktober tot en met 15 oktober is het Kinderboekenweek met als thema 'Bij mij thuis'. Johans boek sluit daarbij aan. Hij kocht in 2006 samen met zijn vrouw het stationsgebouw om in te wonen. Na acht jaar besloten ze hun 'thuis' te delen en startten ze een Bed & Breakfast. 

"Als er hier monsters zijn, dan zijn ze erg aardig", vertelt Johan grappend. "We voelden ons namelijk direct thuis toen we voor het eerst het gebouw instapten."

Kwartmonster

Het hoofdpersonage van het kinderboek is Katinka. Ze woont in het Monsterstation, een treinstation en hotel voor monsters. Monsters die mensenland bezoeken, kunnen daar verblijven. NH-redacteur Jessie Eickhoff overnacht in een van de kamers van de Bed & Breakfast waar - in het boek - de monsters bivakkeren, en een verdieping hoger is de slaapkamer van Katinka.

Tekst gaat verder onder de foto.

De kaft van Monsterstation - Foto: Jessie Eickhoff

Om naar deze kamers te gaan, moeten de hotelgasten een trap op. In het boek valt Katinka van deze trap af, waarna ze sterft. Hetzelfde gebeurt op het dak, nadat Jackson - met wie ze uiteindelijk bevriend raakt - met een katapult op haar schiet. "Ze sterft vaak", vertelt Johan. "Maar omdat ze kwartmonster is, kan ze niet echt doodgaan."

Tekst gaat verder onder de video, waarin Johan de proloog van zijn boek voorleest. Ook daarin sterft Katinka.

Johan Elfner leest een stukje voor uit zijn boek Monsterstation - NH Nieuws

De onhandige Katinka krijgt vervolgens bericht uit Monsterland: ze moet daar naartoe om haar verdwenen vader terug te halen. Om de monsterwereld te betreden, moet ze de trein om kwart over mist pakken op Monsterstation. Dat doet zij samen met drie klasgenoten.

Anders zijn

"Het boek gaat over monsters, maar ook over anders zijn. Katinka is misschien kwartmonster, maar ze is ook een gewoon meisje dat naar school gaat en vrienden probeert te maken." Johan herkent Katinka's angst om als anders gezien te worden. "Als je negen à tien bent, wil je als iedereen zijn." Als kind was hij lang en dat vonden andere kinderen een reden om hem niet mee te laten doen met verstoppertje.

Tijdens de Kinderboekenweek bezoekt Johan verschillende scholen in Nederland om over dit thema te praten. "We zijn niet bang voor monsters, maar voor het onbekende", concludeert hij.

Herinneringen aan Stationsgebouw

Tijdens het verblijf in de Bed & Breakfast ging NH op zoek naar herinneringen van inwoners aan het voormalige stationsgebouw, dat tussen 1912 en 1915 is gebouwd. De passagiers konden van 1915 tot 1950 gebruik maken van de trein, en tot 1970 heeft er een goederentrein gereden. 

Bij het spoor steekt Jaap ter Kuile (73) samen met zijn hond over. "Een kolentrein reed daar", vertelt hij, terwijl hij naar het spoor wijst. Hoewel hij pas sinds vijf jaar in Amstelveen woont, heeft hij hiervan foto's van vroeger gezien. 

Jeugdherinneringen

Even verderop in een elektronicawinkel is Jeremy Overwaards (44) aan het werk. "Mijn oma en daarna moeder runde in het oude stationsgebouw een boetiekwinkel: Het Goederentreintje", vertelt hij. "Daar heb ik mooie jeugdherinneringen aan." Het pand huurden zij van de gemeente, waarna jaren later Johan het pand overkocht.

Op het spoor rijdt allang geen trein meer, maar de inwoners zijn wel bekend met de tram. "Het is geweldig, met allerlei oude wagons uit Praag", vertelt Mary McDonagh (66), die even later met een kinderwagen in de buurt van het spoor loopt. "Het is eigenlijk toeristisch, maar alsnog de snelste manier om in Amsterdam te komen." 

Jaap heeft regelmatig bij het Stationshotel gegeten. "Ik hoop dat het zo blijft", vertelt hij. Ook het boek valt in goede aarde bij de inwoners. "Die ga ik meteen kopen", vertelt Mary. "Dat is leuk voor als de kleinkinderen wat ouder zijn."

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]